NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Sarajishvili XO – dzisiaj spotkanie z jedną z najsławniejszą gruzińską brandy! Historia tej destylarni jest naprawdę ciekawa! Ciekaw jest czy mocno osadzona w gruzińskiej tradycji brandy zaskoczy mnie smakiem
Przeczytaj cały wpis »Aultmore 12 to podstawowa wersja whisky z jednej z mniej znanych destylarni ze Speyside o tej samej nazwie. W oficjalnej komunikacji marketingowej, leżąca w regionie Speyside Aultmore jawi się konsumentom jako niezwykle ceniona i bardzo trudna do zdobycia whisky uwielbiana przez lokalnych mieszkańców, a przede wszystkim wędkarzy. Czy do znaczy, że whisky ta świetnie smakuje? Sprawdzam!
Przeczytaj cały wpis »Światem targnęła wiadomość pojawienia się whisky Ben Bracken 32 yo z 1987 roku, która sprzedawana jest w zaskakująco niskiej cenie 299 zł. Oczywiście tak wiekowa whisky w tak atrakcyjnej cenie musi przykuwać uwagę. Pytanie jednak, czy tak nisko wyceniony wiek może zachwycać? Ben Bracken 32 yo z 1987 roku w mocy 47% Przede wszystkim trzeba napisać, że cena ta jest naprawdę zaskakująco niska. Trzydziestoletnia whisky, nawet z nierenomowanej destylarni to wydatek z łatwością przekraczający 1000 zł. W tym wypadku możliwy jest jednak zakup za 300 zł, ykhm przepraszam 299, czyli
Przeczytaj cały wpis »Whisky Glenfiddich 15 yo Solera ma długa historię, która zaskarbiła tej destylarni wielu zwolenników. Przez lata na rynku pojawiło się kilka wersji, a ja dzisiaj omówię dla Was edycję „Our Solera Fifteen”, której premiera miała miejsce w 2019 roku. Glenfiddich 15 yo solera – co to za whisky? Oczywiście najsławniejszą whisky ze stajni destylarni Glenfiddich jest Glenfiddich 12 yo. Być może jednak najbardziej cenioną za wysoki stosunek jakości do ceny jest Glenfiddich 15 yo, która od połowy 2019 roku nazywa się „Our Solera Fifteen”, a wcześniej nazywała się „Solera Reserve
Przeczytaj cały wpis »GlenDronach Peated to nietypowa propozycja od sławnej destylarni, z którą spotkaliśmy się już na blogu wielokrotnie. Whisky ta najczęściej kojarzona jest z tzw. „sherry bombs” i profilem typowo deserowym. Tym razem mamy jednak przed sobą pewne przełamanie konwencji ponieważ GlenDronach występuje… w wersji dymnej. O GlenDronach Peated… GlenDronach Peated nie jest nowością. Whisky ta po raz pierwszy pojawiła się w 2015 roku, a później była kilka razy powtarzana w różnych kombinacjach beczek użytych do leżakowania. Dymny GlenDronach nawiązywać ma do początków destylarni GlenDronach gdzie tradycyjny proces produkcji whisky uwzględniał zastosowanie
Przeczytaj cały wpis »Whisky Glenmorangie od lat szczyci się tytułem najpopularniejszego single malta wśród Szkotów. Dzisiaj chciałbym przybliżyć Wam historię oraz samą whisky, a także wiele ciekawostek, które wiążą się z tą sławną destylarnią. Z uwagi na fakt, że whisky ta od lat obecna jest na naszym rynku, jest ona dobrze ugruntowana i znana przez wielu konsumentów. Mam nadzieję, że część z nich dotrze tutaj, aby dowiedzieć się o swojej ulubionej whisky jeszcze więcej. Lokalizacja destylarni – szkockie Highlands Destylarnia na farmie Morangie leżącej w północnej części szkockich Highlands powstała w 1843 roku
Przeczytaj cały wpis »Oban to urokliwa destylarnia stojąca w samym centrum miasteczka portowego na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Z uwagi na swoją urokliwość oraz fakt, że odwiedziny w Oban to odwiedziny w przepięknym szkockim miasteczku, naprawdę warto się nią zainteresować i wpaść na drama Whisky Oban. Historia Whisky Oban Co ciekawe, Oban to jedna z nielicznych destylarni znajdujących się w centrum miasta. Wszystko dlatego, że destylarnia powstała w 1794 roku jeszcze zanim przy porcie rozwinęło się miasto. Destylarnię wybudowało dwóch braci – John i Hugh Stevenson – który władali nią do 1866 roku kiedy kupił
Przeczytaj cały wpis »Nazwa powstałej w 1816 roku destylarni Lagavulin pochodzi od gaelickiego „Lag a Mhuillin” co oznacza „młyn w dolinie”. Destylarnia znajduje się na południowym brzegu wyspy Islay. Zapraszam Was na ciekawy materiał z mojej wizyty na wyspie Islay, podczas której odwiedziłem między innymi sławną „Lagę”. Historia destylarni Lagavulin Założycielem destylarni był John Johnston. W 1852 roku destylarnię przejął John Crawford Graham, który w 1867 sprzedał ją firmie James Logan Mackie & Co. produkującej whisky mieszaną. W 1878 James Logan Mackie zatrudnił swojego bratanka Petera Mackie, który w 1889 roku zaczął zarządzać
Przeczytaj cały wpis »Zapraszam Was dzisiaj w niezwykłą podróż! Zabiorę Was do sławnej na całym świecie destylarni Caol Ila, która stoi w miejscowości Port Askaig na wyspie Islay! Brzmi dobrze? Zaczynamy!
Przeczytaj cały wpis »© 2024 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"