Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Whisky Oban Single Malt – wszystko co musisz wiedzieć

Oban to urokliwa destylarnia stojąca w samym centrum miasteczka portowego na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Z uwagi na swoją urokliwość oraz fakt, że odwiedziny w Oban to odwiedziny w przepięknym szkockim miasteczku, naprawdę warto się nią zainteresować i wpaść na drama Whisky Oban.

Whisky Oban

Historia Whisky Oban

Co ciekawe, Oban to jedna z nielicznych destylarni znajdujących się w centrum miasta. Wszystko dlatego, że destylarnia powstała w 1794 roku jeszcze zanim przy porcie rozwinęło się miasto. Destylarnię wybudowało dwóch braci – John i Hugh Stevenson – który władali nią do 1866 roku kiedy kupił ją Peter Curnstie. Później w 1883 odkupił i przebudował ją Walter Higgin. W 1898 roku od Higgina odkupił ją Alexander Edward, który był także właścicielem destylarni Aultmore. W pierwszym roku działania, destylarnia odniosła wielkie straty podczas kryzysu wywołanego przez firmę braci Pattison. W końcu, w 1923 destylarnia Oban została sprzedana sławnej marce Dewar’s, która weszła później do Distillers Company.

Destylarnia Oban miała też przerwy w działaniu w latach 1931-1937 oraz 1969 do 1972 w czasie budowy nowej hali destylacji.

Whisky Oban

Whisky z destylarni Oban znajduje się w Highlands i często bywa klasyfikowana jako styl „West Highlands”. Najsławniejszą wersją whisky Oban jest oczywiście 14yo, która wchodzi także do sławnej kolekcji Classic Malts. Dość łatwo jest także kupić Oban Little Bay. W powyższym video degustuję za to Oban Old Teddy – whisky, którą kupi można wyłącznie w destylarni.

Bar w destylarni Oban

Warto dodać, że whisky Oban to także destylat, który bardzo rzadko pojawia się w rozlewie niezależnych dystrybutorów.

Technologia produkcji whisky Oban

Oban to bardzo tradycyjna destylarnia, która jest także naprawdę niewielka – znajdują się w niej zaledwie dwa alembiki. Oban czerpie wodę z Loch Glenn a’Bhearraidh. W destylarni obejrzeć można także tradycyjny mechanizm do zacierania „rake and plow” oraz kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej. W destylarni Oban produkuje się około 650.000 litrów rocznie co czyni ją drugą najmniejszą destylarnią w portfolio DIAGEO po Royal Lochnagar. Warto dodać, że obie destylarnie korzystają z „worm tubes” do kondensacji oparów alkoholu.



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top