
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Sarajishvili XO – dzisiaj spotkanie z jedną z najsławniejszą gruzińską brandy! Historia tej destylarni jest naprawdę ciekawa! Ciekaw jest czy mocno osadzona w gruzińskiej tradycji brandy zaskoczy mnie smakiem
Przeczytaj cały wpis »Śliwowica to alkohol mocny, który najlepiej klasyfikuje określenie „brandy ze śliwek” lub bardziej słowiańskie “śliwkowa okowita”. Trunek ten produkowany jest z tych właśnie owoców i butelkowany zwykle z wysoką nawet jak na alkohole mocną zawartością alkoholu sięgającą zawrotnych 70%. Gdzie produkuje się śliwowicę? Dzieje się to nie tylko w Polsce, bowiem śliwowicę produkuje się w Europie Wschodniej i Centralnej. Główni producenci znajdują się na Bałkanach i są to Bułgaria, Chorwacja i Bośnia. Co ciekawe, w krajach tych, śliwowica bywa też klasyfikowana jako rakija, czyli ogólnie brandy owocowa. Silne tradycje produkcji
Przeczytaj cały wpis »Pliska to bułgarska marka brandy, czyli destylatu z winogron, która produkowana jest przez firmę Vinex Preslav. Pliska to rozbudowana marka o pełnym portoflio produktów, ktore dostępne są również w Polsce. W porównaniu do brandy bardziej renomowanych jak koniak czy armaniak, marka ta jest bardzo przystępna cenowo. Naturalnie budzi to zainteresowanie wielu miłośników destylatów. Dzisiaj sprawdzę jaki jest stosunej jakości do ceny brandy Pliska
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj przygotowałem dla Was spotkanie z ciekawym wypustem znanej i cenionej w Polsce marki Metaxa. W moim kieliszku Metaxa Angels Treasure
Przeczytaj cały wpis »Carlos I Imperial to hiszpańska brandy wyprodukowana po raz pierwszy z okazji 400. rocznicy koronowania Karola I. Tym razem jest to wersja premium leżakowana przez 15 lat.
Przeczytaj cały wpis »Carlos I brandy to hiszpański destylat z winogron z bardzo sławnego regionu Jerez leżakowana systemem solera w dębowych beczkach po Oloroso i Amontillado sherry.
Przeczytaj cały wpis »ArArAt Dvin to ormiańska marka brandy, o której pisałem już kiedyś w pierwszej części przeglądu koniaków i brandy. Dzisiaj nastała pora na degustację wypustu ArArAt owianego pewną mroczną historią
Przeczytaj cały wpis »Top 10 koniaków! Choć MilerPije.pl to blog o whisky, uważam, że dobrze jest od czasu do próbować innych alkoholi, aby (być może) spojrzeć na whisky z nowej perspektywy. Z tej przyczyny postanowiłem pokusić się o przegląd koniaków i brandy, które są bardzo lubianym przeze mnie gatunkiem alkoholu.
Przeczytaj cały wpis »ArArAt to marka legendarnej (@Czajkus – może być legendarna? ;p ) brandy, produkowanej od 1887 roku w Erywanie – stolicy Armenii (mianownik to Erywań). Jest to najpopularnijeszy trunek tego typu w Rosji i krajach byłego ZSSR dokąd jest masowo eksportowany. Byłem ostatnio na Białorusi i rzeczywiście ArArAtem zatawione są całe półki. Od czasu kiedy markę ArArAt kupił francuski koncern Pernod Ricard, brandy ta zaczyna rozlewać się także na salonach europejskich. W byłym ZSSR na brandy mówi sią „kan’jak” i pije się ją w nieco innych kieliszkach niż ten na zdjęciu
Przeczytaj cały wpis »Hennessy Paradis to znany na całym świecie koniak będący wynikiem kupażu ponad 100 różnych destylatów, czyli eau de vie. Według informacji podawanych przez producenta, niektóre z eau de vie mają nawet 130 lat. Oczywiście czyni to Paradis jednym z bardziej pożądanych i przykuwających uwagę koniaków. Kiedy zobaczycie jeszcze piękną karafkę, w której jest sprzedawany z pewnością także zapałacie chęcią to poznania jego historii
Przeczytaj cały wpis »© 2025 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"