200-300 PLN

  • Jak smakuje Bowmore Enigma 12 yo?

    Jak smakuje Bowmore Enigma 12 yo?
    mar 9, 16
    200-300 PLN, Islay, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Bowmore Enigma to wypust popularny w strefach bezcłowych, w którym do leżakowania whisky użyto większej proporcji beczek po sherry niż w przypadku standardowego wypustu 12 yo

    Przeczytaj cały wpis »
  • Glenkinchie 10 yo 43% (stara wersja)

    Glenkinchie 10 yo 43% (stara wersja)
    mar 7, 16
    200-300 PLN, Lowlands, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Glenkinchie 10 to destylarnia z Lowlands, która dumnie nosi przydomek „The Edinburgh Malt” z uwagi na swoją lokalizację. Lowlands to region, w którym znajduje się zaledwie kilka destylarni. Najsławniejsze z nich to Alisa Bay, Auchentoshan, Bladnoch i właśnie Glenkinchie. 

    Przeczytaj cały wpis »
  • Oban 14 yo single malt whisky, czy warto?

    Oban 14 yo single malt whisky, czy warto?

    Oban 14 yo to nieznana powszechnie whisky, która butelkowana jest w bardzo niewielu wersjach. Destylarnia należy do DIAGEO i w zasadzie nigdy nie była powszechnie dostępna w niezależnym bottlingu. Oznacza to, że o whisky Oban koneserzy whisky wiedzą stosunkowo niewiele

    Przeczytaj cały wpis »
  • Longmorn 16 yo Scotch whisky – jak smakuje?

    Longmorn 16 yo Scotch whisky – jak smakuje?

    Longmorn 16 yo to whisky z destylarni zlokalizowanej w Speyside, która należy do Pernod Ricard. Whisky Longmorn jest obecnie butelkowana wyłącznie w wersji szesnastoletniej o zachęcającym woltażu 48%. Ponieważ byłem trzy tygodnie temu na targach whisky w Limburgu, gdzie miałem okazję napić się wspaniałego longmorna 46yo, przypomniało mi się, że również posiadam butelkę tej whisky i natchnęło mnie to do napisania notki 😀 Jak smakuje Longmorn 16 yo? Oko – złota Nos – 21 – niezbyt lotna, delikatna, słodka, kwiatowa, ciasteczkowa, roślinna Język – 20 – oleista i słodka, czekoladowa,

    Przeczytaj cały wpis »
  • Aberlour 16 yo Speyside single malt whisky – jak smakuje?

    Aberlour 16 yo Speyside single malt whisky – jak smakuje?

    Aberlour 16 yo to starsza siostra popularnej 10yo, którą opisywałem jako jedną z pierwszych whisky na blogu. Ta szesnastka jest osławiona wygraną w San Francisco World Spirits Competition i dzisiaj będę miał okazję sprawdzić czy zgadzam się z sędziami

    Przeczytaj cały wpis »
  • Kilchoman Machir Bay – jak smakuje?

    Kilchoman Machir Bay – jak smakuje?

     Kilchoman Machir Bay to czarny koń wśród szkockich producentów whisky. Pozornie to mała destylarnia produkująca zaledwie 150.000 litrów alkoholu rocznie, jednak jej wypusty pojawiające się na rynku potrafią trząść całym światem single malt whisky. Kilchoman Machir Bay – skąd taka nazwa i co to za whisky? Machir Bay to plaża znajdująca się nieopodoal destylarni Kilchoman. Wygląda tak: Plaża to oczywiście tylko inspiracja do nazwy. Najważniejsza jest oczywiście sama whisky. Kilchoman Machir Bay to whisky powstała w wyniku kupażu beczek 4, 5 letnich oraz ośmiotygodniowego finiszowania w beczkach po Oloroso Sherry. Gdyby

    Przeczytaj cały wpis »
  • Hazelburn 8 yo – jak smakuje?

    Hazelburn 8 yo – jak smakuje?

    Leżakowanie whisky w beczkach po winie to trend, który z pewnością będzie zyskiwał na popularności w najbliższych latach. Sauternes to słodkie białe wino z południa Francji. Beczka po tym winie z pewnością nadaje whisky jego charakter, ale nie jestem przekonany, że 3 lata finiszowania zupełnie wystarczą. A może bardziej boli mnie tylko pięć podstawowego leżakowania? Tak czy inaczej piłem ostatnio zaledwie kilkuletniego Kilchomana, który absolutnie i totalnie wymiatał! Jak smakuje Hazelburn 8 yo? Szczegóły butelki 5yo refill bourbon cask, 3yo in sauternes cask, June 2002 – February 2011, 2180 bottles, 55,9% Nos:  22 – kremowa, bardzo delikatnie

    Przeczytaj cały wpis »
  • Glen Scotia 20 yo, 1992-2012, IB -TWC

    cze 6, 13
    200-300 PLN
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Notka Smakowa Oko: złota Nos  – 18 – drzewna, niezbyt lotna, mokre wykałaczki, minimalnie dymna Język – 17 – ekstraktywna i mocna Finisz – 16 – tutaj mamy przkład kiedy niezbyt imponujący aromat jest lepszy niż smak, ekstraktywna, gorzka, jodyna, szpitalna, niewyważona, niedobra Balans  – 16 Total: 67/100 = zadowalająca dla początkujących ABV: 50,6 % Cena:  PLN

    Przeczytaj cały wpis »
  • Deanston 13 yo – jak smakuje?

    cze 5, 13
    200-300 PLN
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Deanston 13 yo to whisky z jednej z mniej znanych destylarni w podregionu Highlands jakim są Midlands. Whisky Deanston znana jest głównie z ogólnodostępnej wersji 12 yo. Dzisiaj poznamy whisky z tej destylarni zabutelkowaną przez niezależnego dystrybutora. Jak smakuje Deanston 13 yo?  Szczegóły butelki: czas leżakowania 1995-2008 rozlane przez niezależnego bottlera A.D. Rattray Oko: złota Nos  – 19 – lekko cytrynowa, żywiczna, rozpuszczalnik, średnio lotna Język – 19 – ekstraktywna i mocna Finisz – 18 – gorzki, mocny, słodowy, rozgrzewający, czekolada na końcu. Słabo. Balans  –  19 Total: 75/100 = zadowalająca dla początkujących  (choć jeśli początkujący będą ją pili

    Przeczytaj cały wpis »
  • Clynelish 14 yo od A.D. Rattray, cask 6893

    cze 3, 13
    200-300 PLN, Highlands
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Dzisiaj Cylnelish 14 od A.D. Rattray! Clynelish 14 yo, 1997-2012, refill sherry, A.D. Rattray, cask 6893 Oko – miedziany Nos  – 19 – niezbyt lotny, owocowy, delikatny, brzoskwiniowy, kwiatowy Język  – 22 – oleisty i kestraktywny Finisz – 22 – ekstraktywna, przyjemna, słodowa, słodka, karmelowa, lekko pieprzna, rozgrzewająca, czekoladowa, trwająca. Ta whisky ma prawie 60%, ale kompetnie tego nie czuć! Po raz kolejny dzisiaj spotykamy whisky, w której niemal nieistniejący aromat jest bardzo kiepską zapowiedzią wspaniałego smaku. Balans  – 22 Total: 85/100 = warta poznania ABV: 59,2 % Cena:  220 PLN Zobacz też inne whisky z destylarni Clynelish,

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"