
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Glenfiddich Fire and Cane to czwarta w kolekcji Experimental Series odsłona nietypowej whisky Glenfiddich, która tym razem leżakowana była w beczkach po rumie. Co bardzo ciekawe, choć Glenfiddich to typowa whisky ze Speyside, Glenfiddich Fire and Cane to whisky dymna. Jest to NAS leżakowany w beczkach po bourbonie, a następnie umieszczany na kilka miesięcy w beczkach po rumie pochodzącym z Ameryki Południowej. Glenfiddich Experimental Series Glenfiddich Fire & Cane to czwarta z kolei whisky, która miała swoją premierę już ponad rok temu, bo w sierpniu 2018. W Experimental Series pojawiły się przed
Przeczytaj cały wpis »Od dłuższego czasu dostaję od Was sporo pytań o to jak rozpoznawać zestaw aromatów whisky. Wszyscy zastanawiają się jak to jest, że eksperci whisky z rękawa wyciągają rozmaite „nuty smakowe”, które czasem brzmią bardzo zaskakująco. Na przykład: Whisky ta w pierwszej momencie wydaje się zbożowa i delikatnie roślinna, ale po chwili wyraźnie przebija się skoszona trawa, która ustępuje miejsca zaskakującym w takim zestawieniu aromatom bananów i miodu. Zdaję sobie sprawę, że dla osoby początkującej opis taki może brzmieć nieco przytłaczająco. Przecież „whisky to whisky i pachnie jak whisky, czyli jak wóda
Przeczytaj cały wpis »Glenmorangie Allta to whisky wydana na 10. rocznicę istnienia serii Private Edition. Whisky zabutelkowano w wysokiej mocy 51,2%, a jej wyróżnikiem jest szczep drożdży wykorzystany do fermentacji zacieru do produkcji tej whisky.
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj zapraszam Was na spotkanie z najnowszym wypustem sławnej na całym świecie szokckiej whisky single malt z regionu Hihglands, czyli Glenmorangie. Najnowszy wypust to już dziewiąta propozycja w ramach kolekcji Private Edition o dźwięcznie brzmiącej nazwie Spios
Przeczytaj cały wpis »Kilkerran “Work in Progress” Bourbon Wood to whisky produkowana w destylarni Glengyle, której właściciele posiadają także destylarnię Springbank
Przeczytaj cały wpis »Daniel Bouju XO to niszowy koniak z regionu Grand Champagne, który od pokoleń znajduje się w rękach tej samej rodziny.
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj Francois Voyer XO. Rodzina Chauchet – Voyer zajmuje się produkcją koniaku już od 5 pokoleń. Pod koniec XIX wieku Paul André był jednym z pierwszych producentów wina, który zajął się także jego destylacją
Przeczytaj cały wpis »Four Square Rum to bardzo ciekawa alternatywa dla whisky i koniaku. Na rynku coraz częściej pojawiają się pozycje z deklaracją wieku butelkowane z jednej beczki. Tak jest i w przypadku tego rumu z Barbados. Powstał on w destylarni Four Square Rum, gdzie produkuje się markę Rum Sixty Six. Rum ma to do siebie, że zwykle powala słodyczą i największy problem to wydobyć spod niej złożoność. Zobaczmy jak będzie tym razem
Przeczytaj cały wpis »A drop of the Irish Blackadder to irlandzka whiskey staje się coraz bardziej popularna, ale możliwość napicia się irlandzkiej whisky słodowej w mocy beczki to prawdziwa rzadkość. Przede mną jedna z zaledwie 316 butelek whiskey irlandzkiej zabutelkowanej przez niezależnego bottlera Blackadder. Zobaczmy jak smakuje!
Przeczytaj cały wpis »© 2025 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"