NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Stali czytelnicy z pewnością wiedzą, że jakiś czas temu odwiedził nas w Poznaniu Christophe Fillioux, który jest mistrzem piwnicy w domu produkcji gdzie powstaje koniak Jean Fillioux i jednocześnie przedstawicielem piątego pokolenia jego twórców tego koniaku. Udało mi się przekonać Christophe do zabutelkowania na tę okazję niezwykłego koniaku, który dzisiaj Wam zaprezentuję! Siedemdziesięcioletni koniak, czyli jak stary może być destylat? Czas leżakowania alkoholu w beczce jest ograniczony i zwykle definiowany jest jako 50-60 lat (oczywiście są nieliczne wyjątki). Jest tak dlatego, że destylat w beczce cały czas paruje i zmniejsza się
Przeczytaj cały wpis »Mam dla Was dzisiaj wiadomość, która napawa mnie wielką radością. Otóż jak wiecie, Miler Spirits to jedyna firma w Polsce, która importuje koniaki z jednego z najbardziej luksusowych domów jego produkcji – Jean Fillioux powstającym we wspaniałej posiadłości La Pouyade w najbardziej prestiżowym Cru produkcji koniaku – Grande Champagne. I dzięki temu otworzyły się pewne drzwi otwierające dostęp do rarytasu, którego nie można przegapić! To będzie niezapomniana degustacja koniaków!
Przeczytaj cały wpis »Jean Fillioux Reserve Familial to najbardziej prestiżowy koniak ze stałej linii koniaków z domu Jean Fillioux. To kupaż oparty o „eaux de vie” z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych. Czy trzeba Was jeszcze przekonywać, że warto się napić
Przeczytaj cały wpis »Koniak XO zawsze jest bardzo istotną pozycją w portfolio każdej marki alkoholowej. Jean Fillioux So Elegenatissime XO jest ostoją koniakowej tradycji, która nakazuje, aby butelka koniaku XO była wylewna.
Przeczytaj cały wpis »Jean Fillioux VS to koniak z bardo małego domu produkcji, którego trunki są spotykane rzadko, ale za to w najlepszych lokalizacjach. Przykłady można mnożyć: restauracje Gordona Ramseya, KaDeWe w Berlinie lub hotel Ritz Carlton w Osace. Dzisiaj spotkanie z jego najbardziej podstawową wersją VS, czyli very special
Przeczytaj cały wpis »Z wizytą w destylarni Jean Fillioux! Czas naprawdę szybko leci. Jeszcze przed wyjazdem do USA, który być może obserwowaliście na moim FB (tutaj) miałem okazję spędzić kilka dni w miasteczku Cognac we Francji gdzie zgłębiałem wiedzę na temat tego magicznego trunku, w którym od dawna się podkochuję
Przeczytaj cały wpis »Hine Antique XO to jedna z mniej znanych w Polsce rodzin zajmujących się produkcją koniaku
Przeczytaj cały wpis »Daniel Bouju XO to niszowy koniak z regionu Grand Champagne, który od pokoleń znajduje się w rękach tej samej rodziny.
Przeczytaj cały wpis »Dupuy Cognac to makra koniaku należąca do rodziny Bache-Gabrielsen. Rodzina ta słynie z produkcji koniaku pod swoim nazwiskiem, który cieszy się w Norwegii niezwykle dużą popularnością.
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj Francois Voyer XO. Rodzina Chauchet – Voyer zajmuje się produkcją koniaku już od 5 pokoleń. Pod koniec XIX wieku Paul André był jednym z pierwszych producentów wina, który zajął się także jego destylacją
Przeczytaj cały wpis »© 2024 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"