NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
ArArAt to marka legendarnej (@Czajkus – może być legendarna? ;p ) brandy, produkowanej od 1887 roku w Erywanie – stolicy Armenii (mianownik to Erywań). Jest to najpopularnijeszy trunek tego typu w Rosji i krajach byłego ZSSR dokąd jest masowo eksportowany. Byłem ostatnio na Białorusi i rzeczywiście ArArAtem zatawione są całe półki. Od czasu kiedy markę ArArAt kupił francuski koncern Pernod Ricard, brandy ta zaczyna rozlewać się także na salonach europejskich. W byłym ZSSR na brandy mówi sią „kan’jak” i pije się ją w nieco innych kieliszkach niż ten na zdjęciu
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj Macallan Elegancia. Notkę o whisky Macallan publikuję przy okazji artykułu o whisky słodowych dla osób początkujących. W video wspomniałem wersję Macallan 12 yo Elegancia, ale dopiero później zdałem sobie sprawę, że jest ona dostępna tylko w strefach bezcłowych. Dlatego właśnie jako następny alkohol wieczoru publikuę także Macallan 10 yo, która jest w Polsce powszechnie dostępna
Przeczytaj cały wpis »Moim stały czytelnikom nie muszę przedstawiać tej destylarni ponieważ czytaliście już o niej w przeglądzie podstawowych wersji whisky z Islay kiedy piłem wersję 10 yo. Dzisiaj możecie zobaczyć jak dwukrotnie dłuższe leżakowanie wpływa na smak silnie torfowej whisky.Notka smakowa Typ alkoholu: single malt whisky Bottling: IB –> Hart Brothers Wiek: 20 lat (IV 1990 – VIII 2010) Oko: otwierając –> klasyczna butelka do whisky Hart Borthers po nalaniu –> złota Nos: To jest Laphroaig ?!? Torf zebrany nosem z nad kieliszka już w pierwszej chwili rozpływa się w powietrzu robiąc miejsce dla
Przeczytaj cały wpis »Kiedyś prawie nie do zdobycia, a dzisiaj coraz bardziej popularna – Glencadam
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj Glen Elgin 19 yo. Nie [glen eldżin] tylko [glen elgin]. Kropka
Przeczytaj cały wpis »© 2024 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"