Moim stały czytelnikom nie muszę przedstawiać tej destylarni ponieważ czytaliście już o niej w przeglądzie podstawowych wersji whisky z Islay kiedy piłem wersję 10 yo. Dzisiaj możecie zobaczyć jak dwukrotnie dłuższe leżakowanie wpływa na smak silnie torfowej whisky.Notka smakowa
Typ alkoholu: single malt whisky
Bottling: IB –> Hart Brothers
Wiek: 20 lat (IV 1990 – VIII 2010)
Oko:
otwierając –> klasyczna butelka do whisky Hart Borthers
po nalaniu –> złota
Nos: To jest Laphroaig ?!? Torf zebrany nosem z nad kieliszka już w pierwszej chwili rozpływa się w powietrzu robiąc miejsce dla aromatów winogron i orzeźwiających cytrusów. Torfowość whisky po prostu znika z wiekiem.
Język: Oleista, torfowa, ale bardzo delikatna. Nie zrozumcie tego źle, to dalej torfowa whisky i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Finisz również dymny, ale przeplatany słodkością i orzechami. Dobrze nam razem.
ABV: 46%
Cena: ok. 480 PLN