Kilkerran “Work in Progress” Bourbon Wood to whisky produkowana w destylarni Glengyle, której właściciele posiadają także destylarnię Springbank.
Długa tradycja destylarni Glengyle sięga aż do XIX w. Niestety z uwagi na spadek popytu na whisky, destylarnia została zamknięta w latach 50 poprzedniego stulecia. Na przełomie wieków, fala optymizmu wśród szkockich gorzelników doprowadziła do powstania nowych destylarni takich jak Arran (1995), Glengyle (2004) i Kilchoman (2005). Powracająca Glengyle wypuściła Kilkerrana z serii “Work in Progress”, który leżakowany był w beczce po bourbonie. Whisky ta zaskoczyła wszystkich wysokimi ocenami wśród międzynarodowych ekspertów. Spowodowało to oczywiście, że butelki zalane w liczbie zaledwie 6000, stały się dość popularne wśród miłośników i kolekcjonerów whisky.
Jak smakuje Kilkerran Work in Progress Bourbon Wood?
Zobaczmy zatem jak smakuje Kilkerran z destylarni Glengyle. Do czynienia mamy z whisky w casku, która pozbawiona jest deklaracji wieku. Taka kombinacja wymaga bardzo dobrego drewna, które aktywnie wpływa na whisky. W końcu NAS oznacza, że leżakowanie nie mogło być bardzo długie.
Oko – miedziana
Nos – 21 - lotna, słodka, roślinna, świeże owoce, w tle delikatnie dymna, niezbyt złożona, ale bardzo przyjemna.
Język – 22 – oleista i słodka, pieprzna
Finisz – 22 – trwająca, słodka, mocno pieprzna, czekoladowa w finiszu, który rozgrzewa i przyjemnie gaśnie emanując w tle akcentami owocowymi. Whisky prosta, co w młodym wieku jest dość oczywiste, ale świetnie wyważona.
Balans – 22
Total – 87/100