Caol Ila – wszystko co musisz wiedzieć o sławnej destylarni whisky z Islay

Zapraszam Was dzisiaj w niezwykłą podróż! Zabiorę Was do sławnej na całym świecie destylarni Caol Ila, która stoi w miejscowości Port Askaig na wyspie Islay! Brzmi dobrze? Zaczynamy! 

Degustacja w destylarni Caol Ila

Co oznacza nazwa Caol Ila?

Nazwa Caol Ila oznacza przesmyk pomiędzy wyspami Islay i Jura, nad którym wybudowano destylarnię. W jednym z odcinków sezonu szkockiego mieliście okazję obejrzeć już ten przesmyk ponieważ sztorm zmusił nas kiedyś do wpłynięcia do niego jachtem i spędzenia nocy na boi pod samą destylarnią.

Jak smakuje whisky Caol Ila?

Słód z Caol Ila ma zwykle 38 ppm związków fenolowych warunkujących smak dymny. W tym miejscu warto dodać, że CI produkuje także całkiem sporo whisky, która nie jest dymna. Nieoficjalnie nazywa się ona “Highland Caol Ila” i zdarza się, że można kupić ją także jako Official Bottligns.

Caol Ila – historia destylarni

Destylarnia Caol Ila powstała w 1846 roku, a jej założycielem był Hector Henderson. W całej swojej historii miała ona tylko trzy przerwy w działaniu. Pierwszy raz destylarnia CI zawiesiła swoją działalność w latach 1930-1937, a następnie 1943-1945 kiedy w obliczu wojny rząd brytyjski ograniczył dostawy jęczmienia na whisky.

Trzecia przerwa nastąpiła w latach 1974-1976 kiedy CI została zburzona i wybudowana od nowa w tym samym miejscu. W swoim nowym obliczu CI ma 6 alembików (zamiast dwóch w pierwotnej wersji) co czyni ją największą destylarnią na Islay.

 

Przepiękne miedziane alembiki

Byłem już w destylarni CI kilka razy, ale jako normalny turysta nie mogłem zrobić zdjęć alembikom ponieważ obostrzenia związane z bezpieczeństwem temu zabraniają. Na szczęście dzisiaj, po akredytowaniu naszego sprzętu, mogłem sobie odbić i do kolekcji pamiątek ze Szkocji dołączam fotkę z alembikami.

Naucz się degustacji

Jakie whisky Caol Ila można kupić w sklepach?

Dzisiaj Caol Ila jest popularnym maltem z Islay, który kupić można w wielu sklepach z whisky. Warto wiedzieć, że nie zawsze tak było. Do lat 90, destylarnia CI skupiając się wyłącznie na produkcji whisky do blendów, pojawiał się jako OB, czyli official bottling, bardzo rzadko – głównie w serii Rare Malts. Dopiero w 2002 roku pojawiło się na rynku oficjalne portfolio destylarni, które uwzględnia obecnie 12yo, 18yo, CS, Moch i kilka innych wersji. Na przełomie wieków Caol Ilą zainteresowali się także niezależni bottlerzy, którzy udostępnili światu sporo whisky z tej destylarni. Korzystając z okazji wizyty w destylarni, oczywiście musimy napić się czegoś wyjątkowego.

Dlaczego Caol Ila jest w remoncie?

Plan modernizacji destylarni Caol Ila Źródło thespiritsbusiness.com

Warto dodać jako ciekawostkę, że remont, przez który CI jest obecnie zamknięta dla zwiedzających dedykowany jest właśnie turystom. CI będzie miała nowe miejsce do przyjmowania gości i powstać ma widoczna na powyższej wizualizacji kładka, która umożliwi dostanie się na teren destylarni przez dach budynku. Otwarty będzie także bar z widokiem na przesmyk pomiędzy Islay i Jurą. Dla mnie to oczywiście kolejny powód żeby tu wrócić.

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"