Zapraszam Was dzisiaj w niezwykłą podróż! Zabiorę Was do sławnej na całym świecie destylarni Caol Ila, która stoi w miejscowości Port Askaig na wyspie Islay! Brzmi dobrze? Zaczynamy!
Co oznacza nazwa Caol Ila?
Nazwa Caol Ila oznacza przesmyk pomiędzy wyspami Islay i Jura, nad którym wybudowano destylarnię. W jednym z odcinków sezonu szkockiego mieliście okazję obejrzeć już ten przesmyk ponieważ sztorm zmusił nas kiedyś do wpłynięcia do niego jachtem i spędzenia nocy na boi pod samą destylarnią.
Jak smakuje whisky Caol Ila?
Słód z Caol Ila ma zwykle 38 ppm związków fenolowych warunkujących smak dymny. W tym miejscu warto dodać, że CI produkuje także całkiem sporo whisky, która nie jest dymna. Nieoficjalnie nazywa się ona “Highland Caol Ila” i zdarza się, że można kupić ją także jako Official Bottligns.
Caol Ila – historia destylarni
Destylarnia Caol Ila powstała w 1846 roku, a jej założycielem był Hector Henderson. W całej swojej historii miała ona tylko trzy przerwy w działaniu. Pierwszy raz destylarnia CI zawiesiła swoją działalność w latach 1930-1937, a następnie 1943-1945 kiedy w obliczu wojny rząd brytyjski ograniczył dostawy jęczmienia na whisky.
Trzecia przerwa nastąpiła w latach 1974-1976 kiedy CI została zburzona i wybudowana od nowa w tym samym miejscu. W swoim nowym obliczu CI ma 6 alembików (zamiast dwóch w pierwotnej wersji) co czyni ją największą destylarnią na Islay.
Przepiękne miedziane alembiki
Byłem już w destylarni CI kilka razy, ale jako normalny turysta nie mogłem zrobić zdjęć alembikom ponieważ obostrzenia związane z bezpieczeństwem temu zabraniają. Na szczęście dzisiaj, po akredytowaniu naszego sprzętu, mogłem sobie odbić i do kolekcji pamiątek ze Szkocji dołączam fotkę z alembikami.
Jakie whisky Caol Ila można kupić w sklepach?
Dzisiaj Caol Ila jest popularnym maltem z Islay, który kupić można w wielu sklepach z whisky. Warto wiedzieć, że nie zawsze tak było. Do lat 90, destylarnia CI skupiając się wyłącznie na produkcji whisky do blendów, pojawiał się jako OB, czyli official bottling, bardzo rzadko – głównie w serii Rare Malts. Dopiero w 2002 roku pojawiło się na rynku oficjalne portfolio destylarni, które uwzględnia obecnie 12yo, 18yo, CS, Moch i kilka innych wersji. Na przełomie wieków Caol Ilą zainteresowali się także niezależni bottlerzy, którzy udostępnili światu sporo whisky z tej destylarni. Korzystając z okazji wizyty w destylarni, oczywiście musimy napić się czegoś wyjątkowego.
Dlaczego Caol Ila jest w remoncie?
Warto dodać jako ciekawostkę, że remont, przez który CI jest obecnie zamknięta dla zwiedzających dedykowany jest właśnie turystom. CI będzie miała nowe miejsce do przyjmowania gości i powstać ma widoczna na powyższej wizualizacji kładka, która umożliwi dostanie się na teren destylarni przez dach budynku. Otwarty będzie także bar z widokiem na przesmyk pomiędzy Islay i Jurą. Dla mnie to oczywiście kolejny powód żeby tu wrócić.