Balvenie 16 yo Tripple Cask – jak smakuje?

Balvenie 16 yo to whisky z destylarni należącej do firmy William Grant & Sons, która jest potentatem przemysłu gorzelniczego w Szkocji. Mniej sławna niż jej sąsiadka Glenfiddich i tak ma wielu zwolenników więc chciałbym ją Wam przybliżyć.

O Balvenie

Balvenie 16

Do William Grant & Sons należą tak wielkie i znane marki jak Glenfiddich, blend Grant’s, blended malt Monkey Shoulder oraz Balvenie. Destylarnia Balvenie jest w urokliwym miasteczku Dufftown, dosłownie „rzut kamieniem” od destylarni Glenfiddich.
Balvenie to whisky bardzo popularna w strefach bezcłowych gdzie wsławiły ją edycje „Double Wood„.

Dzisiaj chciałbym jednak przyjrzeć się Balvenie 16 yo tripple cask. Z etykiety można dowiedzieć się,  że do leżakowania tej whisky wykorzystano beczki po Oloroso sherry, beczki po bourbonie (barrels o pojemności 200l) wypełnione szkocką whisky po raz pierwszy oraz „trditional whisky casks” czyli beczki po bourbonie, które zostały rozłożone na klepki i złożone ponownie, ale w pojemności 250l. Czy taki mix beczek może dać whisky atrakcyjny i rozpoznawalny smak?

Jak smakuje Balvenie 16 yo?

Oko – złota

Nos – 21 – whisky w sposób oczywisty deserowa. Jest słodka, ma owoce cytrusowe, a także ciastka maślane i czekoladę

Język – 19 – oleista, słodka, ale lekko alkoholowa

Finisz – 19 – przyjemnie czekoladowa, ale też pieprzna i niestety nieco wodnista. Spodziewałem się trochę więcej.

Balans – 19

Total -78/100

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"