Longmorn 16 yo to whisky z destylarni zlokalizowanej w Speyside, która należy do Pernod Ricard. Whisky Longmorn jest obecnie butelkowana wyłącznie w wersji szesnastoletniej o zachęcającym woltażu 48%.
Ponieważ byłem trzy tygodnie temu na targach whisky w Limburgu, gdzie miałem okazję napić się wspaniałego longmorna 46yo, przypomniało mi się, że również posiadam butelkę tej whisky i natchnęło mnie to do napisania notki 😀
Jak smakuje Longmorn 16 yo?
Oko – złota
Nos – 21 – niezbyt lotna, delikatna, słodka, kwiatowa, ciasteczkowa, roślinna
Język – 20 – oleista i słodka, czekoladowa, delikatnie pieprzna, suszone owoce w tle. Przyjemna. Podoba mi się, że butelkuje się ją w 48%. Oczywiście to dlatego, że zbliża ją to do bottlingów w CS (ang. cask strength) i sprawia, że smak, choć prosty, jest bardziej ekstraktywny. Piję z przyjemnością.
Finisz – 20 – słodka
Balans – 20
Total – 81/100
Naprawdę znakomity blog, Pozdrawiamy