Scapa 16 yo single malt Scotch whisky – jak smakuje?

Scapa 16 yo to jedna z tych destylarni, o których nie mówi się zbyt często. To dlatego, że tylko niewielka część jej produkcji trafia na rynek.

Scapa zlokalizowana jest na wyspie Orkney nieopodal miasteczka Kirkwall. Scapa byłaby najdalej wysuniętą na północ destylarnią Szkocji gdyby nie Highland Park, która wyprzedza ją o zaledwie kilkaset metrów.  Wygląda jednak na to, że północne pochodzenie nie ma aż takiego znaczenia ponieważ obie destylarni produkują wyraźnie inną whisky.

Scapa

Scapa 16 yo należy w tej chwili do Chivas Brothers, spółki będącej własnością koncernu Pernod Ricard. Siłą rzeczy, większość produkcji Scapy wykorzystywana jest do komponowania sławnego blendu – Ballantine’s.

Notka Smakowa

Oko – złota

Nos – 21 – niezbyt lotna, delikatna, słodka, miodowa, bananowa, biszkoptowa, brzoskwinie, mango, Deserowa. Łagodna i delikatna whisky.

Język – 21 – oleista i delikatna

Finisz – 20 – czekoladowa, przyjemna, słodka, suszone owoce, delikatna, nieznacznie pieprzna na końcu, łagodnie gaśnie.

Balans – 20

Total – 82/100



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"