Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru #171: Glenrothes 22yo, 1990-2012, IB – The Whisky Cask

Glenrothes to destylarnia ze Speyside, która słynie między innymi z tego, że jej produkty wchodzą w skład popularnych blendów – Cutty Sark i Famous Grouse. Whisky Glenrothes słynie także ze tego, że przez długi czas wypuszczana była wyłącznie w wersjach rocznikowych, które uwzględniały rok destylacji, a nie wyłącznie wiek. Choć dzisiaj jest już bardziej ogólnodostępna, przez długi czas łatwiej było ją zdobyć od niezależnych dystrybutorów niż w wersjach OB. Dzisiaj na MilerPije.pl jeden z niedawnych bottlingów.

 

Notka Smakowa

Oko: miedziana
Nos  – 21 – zamsz, skóry, słodycz, ale bez owoców, wytrawna whisky
Język -21 – oleista i ekstraktywna
Finisz – 21 – na początku toffi i krówka, a później wiśnie w czekoladzie. Pomimo cukierkowego początku, nie jest przytłaczająco słodka i potrafi nawet zaskoczyć wytrawnością na końcu. Przywodzi mi na myśl starsze Glenfarclasy. To nie whisky w moim stylu, ale nie mogę jej nie szanować.
Balans  – 21  
Total
84/100 = warta poznania
ABV: 53,8 
%
Cena
 PLN 360

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

4 Responses to Alkohol wieczoru #171: Glenrothes 22yo, 1990-2012, IB – The Whisky Cask

  1. rico pisze:

    …i znowu ta nic nikomu nie mówiąca „ekstraktywność”…

  2. rico pisze:

    Krótki komentarz jeśli chodzi o pozycję język -„21 – oleista i ekstraktywna”.
    Informacja, iż jest to oleista whisky jest dla każdego konesera niezmiernie ważna, dając pogląd, iż duża część wrażenia palenia przez alkohol zostanie zniwelowana.
    Natomiast wskazanie, iż opisywana whisky jest EKSTRAKTYWNA, jest ABSOLUTNIE NIEPRZYDATNA dla wielbicieli szkockiego złota!!!

    • Tomasz Miler pisze:

      Na szczęście nie musisz traktować jej jako dogmat, a jedynie jako wskazówkę więc nie mamy problemu. Pod słowem ekstraktywna rozumiem „szybko zdobywa język”. Jeśli porównasz kilka edycji whisky w CS i kilka rozcienczonych do 40% zrozumiesz co mam na myśli.

  3. rico pisze:

    Dziękuję serdecznie za odautorską odpowiedź:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top