Glenrothes 22 yo – jak smakuje?

Glenrothes 22 yo to whisky z destylarni ze Speyside, która słynie między innymi z tego, że jej produkty wchodzą w skład popularnych blendów – Cutty Sark i Famous Grouse. Whisky Glenrothes słynie także ze tego, że przez długi czas wypuszczana była wyłącznie w wersjach rocznikowych, które uwzględniały rok destylacji, a nie wyłącznie wiek. Choć dzisiaj jest już bardziej ogólnodostępna, przez długi czas łatwiej było ją zdobyć od niezależnych dystrybutorów niż w wersjach OB. Dzisiaj na MilerPije.pl jeden z niedawnych bottlingów.

Jak smakuje Glenrothes 22 yo?

Więcej informacji o butelce: 1990-2012, IB – The Whisky Cask

Oko: miedziana
Nos  – 21 – zamsz, skóry, słodycz, ale bez owoców, wytrawna whisky
Język -21 – oleista i ekstraktywna
Finisz – 21 – na początku toffi i krówka, a później wiśnie w czekoladzie. Pomimo cukierkowego początku, nie jest przytłaczająco słodka i potrafi nawet zaskoczyć wytrawnością na końcu. Przywodzi mi na myśl starsze Glenfarclasy. To nie whisky w moim stylu, ale nie mogę jej nie szanować.
Balans  – 21  
Total
84/100 = warta poznania
ABV: 53,8 
%
Cena
 PLN 360



Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

4 Responses to Glenrothes 22 yo – jak smakuje?

  1. rico pisze:

    …i znowu ta nic nikomu nie mówiąca „ekstraktywność”…

  2. rico pisze:

    Krótki komentarz jeśli chodzi o pozycję język -„21 – oleista i ekstraktywna”.
    Informacja, iż jest to oleista whisky jest dla każdego konesera niezmiernie ważna, dając pogląd, iż duża część wrażenia palenia przez alkohol zostanie zniwelowana.
    Natomiast wskazanie, iż opisywana whisky jest EKSTRAKTYWNA, jest ABSOLUTNIE NIEPRZYDATNA dla wielbicieli szkockiego złota!!!

    • Tomasz Miler pisze:

      Na szczęście nie musisz traktować jej jako dogmat, a jedynie jako wskazówkę więc nie mamy problemu. Pod słowem ekstraktywna rozumiem „szybko zdobywa język”. Jeśli porównasz kilka edycji whisky w CS i kilka rozcienczonych do 40% zrozumiesz co mam na myśli.

  3. rico pisze:

    Dziękuję serdecznie za odautorską odpowiedź:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"