Black Ram Whisky – jak smakuje bułgarska whisky?

Black Ram to bułgarska whisky produkowana przez firmę Vinprom Peshtera. Whisky ta dostępna jest także w Polsce więc postanowiłem sprawdzić jak smakuje.

Black Ram Whisky

Kto produkuje bułgarską whisky Black Ram?

Black Ram powstaje z destylatów słodowych i zbożowych, które są importowane do Bułgarii przez producenta czyli Vinprom Peshtera. Firma ta ma 75 lat  tradycji w produkcji whisky i jest jednym z największych producentów i dystrybutorów alkoholi mocnych w Bułgarii.

Importowane destylaty leżakują w bułgarskich beczkach w magazynach nieopodal masywu górskiego Rodopów, który jest spuścizną kulturową indoeuropejskiego ludu Traków. Producent nie podaje szczegółowych informacji na temat typu beczek.

Znalezisko z FB

Jako kraje będące źródłem destylatów Vinprom wskazuje Szkocję i Japonię. Co ciekawe, przeglądając fanpage marki, natknąłęm się na zdjęcie alembików. Są to urządzenia stojące w irlandzkiej destylarni Dingle . Czy można po tym wnioskować, że część destylatu pochodzi właśnie z tej gorzelni?

Komunikacja wizualna marki

Obecna wersja Black Ram Whisky do już druga generacja butelek. Pierwotna butelka z zielonymi motywami i prostopadłościennym kształtem została zastąpiona nową wersją. Najnowsza butelka ma talię, która poprawia dynamikę butelki oraz nową komunikację wizualną opartą na kolorach czarnym, białym i złotym.

W logo marki niezmiennie pozostaje baran, który najpewniej stoi na zboczach Rodopów sugerują jednocześnie unikalność i szlachetność trunku. Oczywiście z tą wizją lekko popłynąłem 😉

Marketing

Widać, że marka Black Ram działa w dużej skali przez co może stosować profesjonalny marketing agencyjny. Poniższa reklama przypomina trochę klimatem polskie reklamy korporacyjnych browarów. Np. Harnasia. Nie mogę oprzeć się umieszczeniu poniżej przykładu. Nie rozumiem nic z tego co lektor mówi po bułgarsku, ALE jego głos brzmi bardzo przekonująco 😉

Jak smakuje Black Ram Whisky?

Marketing, marketingiem, ale czas sprawdzić jak smakuje Black Ram Whisky. Producent zaleca serwowanie z dwiema kostkami lodu co podobno sprawia, że najlepsze cechy aromatu są uwypuklone.

Oto moja notka smakowa:

Aromat: Aromat jest słodki i przyjemy, ale nie jest lotny, a do tego jest płaski i niezłożony.

Smak: whisky ta na początku jest pełna w smaku i słodk0-czekoladowa, ale później wyraźnie pieprzna jak i niestety alkoholowa. To whisky, którą raczej pić należy z lodem i colą. Zobaczcie też moją degustację video Black Ram Whisky 🙂

To nie wszystkie whisky z portfolio Black Ram

Black Ram, którą piję ma także wersje Black Ram Reserve butelkowaną w wieku 12 lat, a także likier Black Ram Blended With Honey.

Nagrody branżowe zdobyte przez Black Ram whisky

  • Dwa złote medale w kategorii „Najwyższa Wartość” na China Wine & Spirits Competition w roku 2015.
  • Sreberny medal na International Wine & Spirits Competition w 2012.
  • Złoty medal na International Whisky Competition w 2012.
  • Złoty Medal na The Spirits Business w 2011.

Więcej budżetowych whisky do poznania

Jeśli interesuje Was także temat innych whisky budżetowych, zachęcam Was do zapoznania się z materiałami na temat następujących etykiet:



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

2 Responses to Black Ram Whisky – jak smakuje bułgarska whisky?

  1. Lemmy pisze:

    „To whisky, którą raczej…” raczej co ? Czy to koniec artykułu ? Co jest nie tak z tym (i nie tylko tym) artykułem ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top