Black Ram to bułgarska whisky produkowana przez firmę Vinprom Peshtera. Whisky ta dostępna jest także w Polsce więc postanowiłem sprawdzić jak smakuje.
Kto produkuje bułgarską whisky Black Ram?
Black Ram powstaje z destylatów słodowych i zbożowych, które są importowane do Bułgarii przez producenta czyli Vinprom Peshtera. Firma ta ma 75 lat tradycji w produkcji whisky i jest jednym z największych producentów i dystrybutorów alkoholi mocnych w Bułgarii.
Importowane destylaty leżakują w bułgarskich beczkach w magazynach nieopodal masywu górskiego Rodopów, który jest spuścizną kulturową indoeuropejskiego ludu Traków. Producent nie podaje szczegółowych informacji na temat typu beczek.
Znalezisko z FB
Jako kraje będące źródłem destylatów Vinprom wskazuje Szkocję i Japonię. Co ciekawe, przeglądając fanpage marki, natknąłęm się na zdjęcie alembików. Są to urządzenia stojące w irlandzkiej destylarni Dingle . Czy można po tym wnioskować, że część destylatu pochodzi właśnie z tej gorzelni?
Komunikacja wizualna marki
Obecna wersja Black Ram Whisky do już druga generacja butelek. Pierwotna butelka z zielonymi motywami i prostopadłościennym kształtem została zastąpiona nową wersją. Najnowsza butelka ma talię, która poprawia dynamikę butelki oraz nową komunikację wizualną opartą na kolorach czarnym, białym i złotym.
W logo marki niezmiennie pozostaje baran, który najpewniej stoi na zboczach Rodopów sugerują jednocześnie unikalność i szlachetność trunku. Oczywiście z tą wizją lekko popłynąłem 😉
Marketing
Widać, że marka Black Ram działa w dużej skali przez co może stosować profesjonalny marketing agencyjny. Poniższa reklama przypomina trochę klimatem polskie reklamy korporacyjnych browarów. Np. Harnasia. Nie mogę oprzeć się umieszczeniu poniżej przykładu. Nie rozumiem nic z tego co lektor mówi po bułgarsku, ALE jego głos brzmi bardzo przekonująco 😉
Jak smakuje Black Ram Whisky?
Marketing, marketingiem, ale czas sprawdzić jak smakuje Black Ram Whisky. Producent zaleca serwowanie z dwiema kostkami lodu co podobno sprawia, że najlepsze cechy aromatu są uwypuklone.
Oto moja notka smakowa:
Aromat: Aromat jest słodki i przyjemy, ale nie jest lotny, a do tego jest płaski i niezłożony.
Smak: whisky ta na początku jest pełna w smaku i słodk0-czekoladowa, ale później wyraźnie pieprzna jak i niestety alkoholowa. To whisky, którą raczej pić należy z lodem i colą. Zobaczcie też moją degustację video Black Ram Whisky 🙂
To nie wszystkie whisky z portfolio Black Ram
Black Ram, którą piję ma także wersje Black Ram Reserve butelkowaną w wieku 12 lat, a także likier Black Ram Blended With Honey.
Nagrody branżowe zdobyte przez Black Ram whisky
- Dwa złote medale w kategorii „Najwyższa Wartość” na China Wine & Spirits Competition w roku 2015.
- Sreberny medal na International Wine & Spirits Competition w 2012.
- Złoty medal na International Whisky Competition w 2012.
- Złoty Medal na The Spirits Business w 2011.
Więcej budżetowych whisky do poznania
Jeśli interesuje Was także temat innych whisky budżetowych, zachęcam Was do zapoznania się z materiałami na temat następujących etykiet:
„To whisky, którą raczej…” raczej co ? Czy to koniec artykułu ? Co jest nie tak z tym (i nie tylko tym) artykułem ?
Dzięki! Już poprawiłem i dodałem też video z degustacją 😀