Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Kanadyjska Crown Royal whisky – degustacja, historia i ciekawostki

Kanadyjska Crown Royal whisky należy do koncernu DIAGEO, który odkupił ją od firmy Seagrams w 2000 roku. To whisky w znanej na całym świecie butelce w kształcie korony, która przykuwa zainteresowanie wielu miłośników trunków leżakowanych.

Historia Crown Royal whisky

Crown Royal whisky stworzył w 1939 Samuel Bronfman na cześć wizyty Króla Jerzego VI wraz z królową Elżbietą (matką obecnie panującej Elzbiety II), którzy byli pierwszą parą królewską odwiedzającą Kanadę. Tak to mniej więcej wyglądało 🙂 

Jerzy VI wrócił do Anglii z 10 skrzynkami whisky Crown Royal Deluxe, czyli najpopularniejszej whisky kanadyjskiej produkowanej do dzisiaj.  Pierwotnie Crown Royal dostępna była wyłącznie w Kanadzie, ale od lat 60 zaczęto sprzedawać ją także w USA gdzie dzisiaj jest najlepiej sprzedajacą się whisky kanadyjską. 

Butelka Crown Royal whisky

Crown Royal whisky słynie ze swojej butelki w kształcie korony królewskiej. Muszę przyznać, że to jedna z bardziej imponujących butelek na rynku w tej cenie (co oczywiście odbija się na jakości whisky). Wylewne wzornictwo wzbogaca także tkaninowa sakiewka i kartonik, które sprawiają, że butelka wygląda luksusowo.

crown royal whisky kanadyjska

Kanadyjska Whisky Crown Royal

Degustacja Crown Royal whisky

Jest bardzo wiele wersji i smaków Crown Royal whisky. W 2016 roku Jim Murray w swojej Whisky Bible uznał, że Crown Royal’s Northern Harvest Rye to najlepsza whisky na świecie wyprodukowana w roku 2016 dając jej ocenę 97,5 punkta. Nieźle 😀 Zobaczcie jak wyglądało moje spotkanie z tą whisky w jej podstawowej i najpopularniejszej wersji. 

A tak przy okazji, jeśli moje video się Wam spodobało, nie zapomnijcie dać suba na YT klikając poniższy przycisk.

Produkcja Crown Royal whisky

Crown Royal whisky produkowana jest w miasteczku Gimli w prowincji Manitoba nad brzegami jeziora Winnipeg będącego 11 największym basenem śłodkowodnym świata. Crown Royal to whisky produkowana na drodze destylacji kolumnowej w oparciu o kukurydzę, żyto i słód jęczmienny. Do produkcji wykorzystywana jest woda filtrowana przez naturalnie występujące wapienie podobne do tych w Kentucky.  Na miejscu w destylarni przechowuje się 1,5 M beczek w aż 50 magazynach. Warto dodać, że do 1992 Crown Royal produkowano także w Ontario w Kanadzie.

Co ciekawe, Crown Royal whisky leżakowana jest w beczkach przechowywanych pionowo co w Szkocji jest absolutnie nie do pomyślenia. Kanadyjczycy mają także znacznie większą swobodę w wykorzystaniu beczek niż Amerykanie ponieważ mogą używać ich wielokrotnie. Oznacza to, że jest wiele możliwości, w których Crown Royal może „optymalizować” swoją produkcję i skalę. CR nie musi używać whisky słodowej żeby nazywać się blended.

I to nie wszystko….

Miler Tour Summer 2019

PS W lipcu odwiedzę 10 miast, w których przeprowadzę degustacje. Jeśli chcesz wziąć udział w którejś z nich, kliknij w poniższe zdjęcie albo TUTAJ i sprawdź, czy zostały jeszcze jakieś miejsca. Tym bardziej, że na jakiś czas onbiżyliśmy ceny biletów: o 50 zł na poziom podstawowy i aż o 100 zł na poziom zaawansowany!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top