Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Kanadyjska Crown Royal whisky – degustacja, historia i ciekawostki

Kanadyjska Crown Royal whisky należy do koncernu DIAGEO, który odkupił ją od firmy Seagrams w 2000 roku. To whisky w znanej na całym świecie butelce w kształcie korony, która przykuwa zainteresowanie wielu miłośników trunków leżakowanych.

Historia Crown Royal whisky

Crown Royal whisky stworzył w 1939 Samuel Bronfman na cześć wizyty Króla Jerzego VI wraz z królową Elżbietą (matką obecnie panującej Elzbiety II), którzy byli pierwszą parą królewską odwiedzającą Kanadę. Tak to mniej więcej wyglądało 🙂 

Jerzy VI wrócił do Anglii z 10 skrzynkami whisky Crown Royal Deluxe, czyli najpopularniejszej whisky kanadyjskiej produkowanej do dzisiaj.  Pierwotnie Crown Royal dostępna była wyłącznie w Kanadzie, ale od lat 60 zaczęto sprzedawać ją także w USA gdzie dzisiaj jest najlepiej sprzedajacą się whisky kanadyjską. 

Butelka Crown Royal whisky

Crown Royal whisky słynie ze swojej butelki w kształcie korony królewskiej. Muszę przyznać, że to jedna z bardziej imponujących butelek na rynku w tej cenie (co oczywiście odbija się na jakości whisky). Wylewne wzornictwo wzbogaca także tkaninowa sakiewka i kartonik, które sprawiają, że butelka wygląda luksusowo.

crown royal whisky kanadyjska

Kanadyjska Whisky Crown Royal

Degustacja Crown Royal whisky

Jest bardzo wiele wersji i smaków Crown Royal whisky. W 2016 roku Jim Murray w swojej Whisky Bible uznał, że Crown Royal’s Northern Harvest Rye to najlepsza whisky na świecie wyprodukowana w roku 2016 dając jej ocenę 97,5 punkta. Nieźle 😀 Zobaczcie jak wyglądało moje spotkanie z tą whisky w jej podstawowej i najpopularniejszej wersji. 

A tak przy okazji, jeśli moje video się Wam spodobało, nie zapomnijcie dać suba na YT klikając poniższy przycisk.

Produkcja Crown Royal whisky

Crown Royal whisky produkowana jest w miasteczku Gimli w prowincji Manitoba nad brzegami jeziora Winnipeg będącego 11 największym basenem śłodkowodnym świata. Crown Royal to whisky produkowana na drodze destylacji kolumnowej w oparciu o kukurydzę, żyto i słód jęczmienny. Do produkcji wykorzystywana jest woda filtrowana przez naturalnie występujące wapienie podobne do tych w Kentucky.  Na miejscu w destylarni przechowuje się 1,5 M beczek w aż 50 magazynach. Warto dodać, że do 1992 Crown Royal produkowano także w Ontario w Kanadzie.

Co ciekawe, Crown Royal whisky leżakowana jest w beczkach przechowywanych pionowo co w Szkocji jest absolutnie nie do pomyślenia. Kanadyjczycy mają także znacznie większą swobodę w wykorzystaniu beczek niż Amerykanie ponieważ mogą używać ich wielokrotnie. Oznacza to, że jest wiele możliwości, w których Crown Royal może „optymalizować” swoją produkcję i skalę. CR nie musi używać whisky słodowej żeby nazywać się blended.

Kieliszki do degustacji whisky


W październiku ruszam w Polskę, aby podzielić się z Wami wiedzą o destylatach. Tym razem w różnych lokalizacjach poprowadzę dwie degustacje: "Techniki analizy sensorycznej" oraz "Produkcja Single Malt Whisky".
Kliknij poniższy baner, aby poznać więcej szczegółów! Degustacje Miler Tour

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top