Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru #318: Jean Fillioux Reserve Familiale

Najbardziej prestiżowy koniak ze stałej linii Jean Fillioux oparty o „eaux de vie” z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych.

Pascal Fillioux, który jest autorem tego koniaku powiedział mi, że jego filozofia kupażowania to wykorzystanie niewielkiej liczby destylatów o ściśle sprecyzowanych właściwościach aromatyczno-smakowych. Pozwala to osiągnąć nie tylko złożoność, ale także przejrzystość smaku. Zaraz przekonam się czy tak właśnie jest w przypadku Reserve Familiale.

BTW więcej o mojej wizycie w domu koniaku Jean Fillioux tutaj.

koniak_jeanfillioux_reservefamiliale_

Oko – miedziany
Nos – 24 – średnio lotny, słodki, deserowy, bardzo złożony, zyskuje wraz z aeracją. Drzewność wynikająca z wieku w doskonały sposób zbalansowana z konfiturowymi aromatami suszonych owoców, moreli, śliwek, a później czekolady i marcepanu. Jest jak wielkie owocowe ciasto! Do picia po jedzeniu, na deser i to bez konieczności podawania innego deseru niż sam koniak.
Język – 24 – oleisty, delikatny, złożony
Finisz – 24 – delikatna pieprzność natychmiast ustępuje wyważonej słodyczy i owocowości. O ile aromat był jak ciasto owocowe, finisz zmierza w kierunku doskonałej gorzkiej czekolady z bakaliami. Jest słodki, kremowy, złożony, czekoladowy i trwający. Co ciekawe, pomimo niskiej zawartości alkoholu, na którą w whisky bez wątpienia bym narzekał, intensywność smaku jest bardzo wysoka.
Balans – 24
Total – 96/100

 

Kieliszki do degustacji whisky


W październiku ruszam w Polskę, aby podzielić się z Wami wiedzą o destylatach. Tym razem w różnych lokalizacjach poprowadzę dwie degustacje: "Techniki analizy sensorycznej" oraz "Produkcja Single Malt Whisky".
Kliknij poniższy baner, aby poznać więcej szczegółów! Degustacje Miler Tour

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top