Jean Fillioux Reserve Familial to najbardziej prestiżowy koniak ze stałej linii koniaków z domu Jean Fillioux. To kupaż oparty o „eaux de vie” z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych. Czy trzeba Was jeszcze przekonywać, że warto się napić?
Luksusowy koniak
Pascal Fillioux, który jest autorem Jean Fillioux Reserve Familial powiedział mi, że jego filozofia kupażowania to wykorzystanie niewielkiej liczby destylatów o ściśle sprecyzowanych właściwościach aromatyczno-smakowych. Pozwala to osiągnąć nie tylko złożoność, ale także przejrzystość smaku. Zaraz przekonam się czy tak właśnie jest w przypadku Reserve Familiale.
BTW więcej o mojej wizycie w domu koniaku Jean Fillioux tutaj.
Jak smakuje koniak Jean Fillioux Reserve Familial?
Oko – miedziany
Nos – 24 – średnio lotny, słodki, deserowy, bardzo złożony, zyskuje wraz z aeracją. Drzewność wynikająca z wieku w doskonały sposób zbalansowana z konfiturowymi aromatami suszonych owoców, moreli, śliwek, a później czekolady i marcepanu. Jest jak wielkie owocowe ciasto! Do picia po jedzeniu, na deser i to bez konieczności podawania innego deseru niż sam koniak.
Język – 24 – oleisty, delikatny, złożony
Finisz – 24 – delikatna pieprzność natychmiast ustępuje wyważonej słodyczy i owocowości. O ile aromat był jak ciasto owocowe, finisz zmierza w kierunku doskonałej gorzkiej czekolady z bakaliami. Jest słodki, kremowy, złożony, czekoladowy i trwający. Co ciekawe, pomimo niskiej zawartości alkoholu, na którą w whisky bez wątpienia bym narzekał, intensywność smaku jest bardzo wysoka.
Balans – 24
Total – 96/100