Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Wszystko o destylarni Glenfarclas z regionu Speyside

Glenfarclas to jedna z ostatnich destylarni whisky szkockiej w rękach prywatnych. Gorzelnia ta ma się doskonale utrzymując się w grze niezależnie od wzrostów i spadków rynku whisky. Gorzelnia ta to klasyczny „speysider” z tradycjami leżakowani w beczkach po sherry.

Historia destylarni Glenfarclas

Po obejrzeniu warto przeczytać –>
Destylarnia Glenfarclas została założona w roku 1836 przez Roberta Haya w samym sercu Speyside. Podobno właściciel destylował w swoim gospodarstwie już wcześniej, ale to dopiero ustawa o podatku akcyzowym z 1823 roku umożliwiła legalną produkcję whisky.

Glenfarclas distillery

 Jak widać Hayowi zajęło jednak 13 lat przyzwyczajenie się do koncepcji legalnej destylacji. Co ciekawe, u swoich początków destylarnia Glenfarclas była także znana jako Glenlivet. W przeszłości wiele destylarni korzystało z nazwy Glenlivet jako dopisku do nazwy destylarni, aby bardziej precyzyjnie określić region pochodzenia whisky, ale po latach prawa do nazwy Glenlivet zachowała tylko jedna destylarnia. 

Źródło: https://www.facebook.com/GlenfarclasHighlandSingleMaltWhisky/

W 1865 roku Robert Hay zmarł, a nowym właścicielem destylarni został jego sąsiad John Grant (nie mylić z Williamem Grantem), który kupił ją za 512 funtów. Grant od razu wynajął destylarnię Johnowi Smithsowi, który prowadził ją do roku 1870 kiedy to wybudował swoją własną destylarnię Cragganmore. W 1870 roku gorzelnia była już prowadzona przez firmę J&G Grant. W 1895 roku utworzono firmę Glenfarclas-Glenlivet Distillery Co Ltd, w której połowa udziałów należała do rodziny Grant, a druga połowa do firmy Pattison, Elder & Co. 

Rodzinna destylarnia

Destylarnia Glenfarclas od 6 pokoleń znajduje się w posiadaniu jednej rodziny. Oznacza to między innymi, że jest ona prowadzona w sposób bardzo zrównoważony. Będąc przynoszącym dochody sukcesem nie koncentruje się tylko na maksymalizacji zysków, ale także na zrównoważonym rozwoju stroniąc od kredytów i dbając o zrównoważony zapas beczek nawet w okresach recesji rynku.  

Żródło: https://www.facebook.com/GlenfarclasHighlandSingleMaltWhisky/

Technologia produkcji whisky

W destylarni Glenfarclas znajduje się 12 kadzi fermentacyjnych i 6 alembików. Destylarnia ta słynie z wykorzystania bezpośredniego ogrzewania alembików ogniem, a nie parą co wpływać ma na charakter destylatu odróżniając go od innych whisky. Oprócz tego w magazynach gorzelni spoczywa także znaczny udział beczek typu butt lub hogshead z dębu europejskiego po sherry oloroso, które pochodzą z zakładu bednarskiego w Jerez – Miguel Martin. W tym miejscu warto dodać, że destylarnia ta słynie także z niezwykłego mikroklimatu, który zmniejsza “angel’s share” ze standardowych 2-3% do zaledwie 0,5% rocznie. Być może to dzięki temu możliwe było wypuszczenie na rynek whisky o zawrotnie długim czasie leżakowania. 

To w końcu Speyside czy Highlands?

Warto dodać, że destylarnia Glenfarclas wprowadza pewne zamieszanie w świecie whisky. Otóż będąc klasycznym reprezentantem regionu Speyside i leżąc w samym jego centrum, dumnie i od lat niezmiennie nosi ona na etykietach wyraźny napis Highlands. Jak to możliwe? Otóż warto pamiętać, że region Hihglands został wydzielony z regionu Speyside dopiero po powstaniu destylarni więc etykiet nigdy nie zmieniono.

Naprawdę dużo wersji i beczek

Jak już wspomniałem, destylarnia Glenfarclas znajduje się w rękach prywatnych. Oznacza to, że właściciele mają całkowitą wolność w działaniach i bardzo wysoką decyzyjność. Pozwala to im na podejmowanie dowolnych projektów przekładających się na mnogość dostępnych wypustów. Podobnie było w przypadku destylarni BenRiach i GlenDronach pod rządami Billyego Walkera. Choć to osobna historia, warto dodać, że w przypadku wspomnianych destylarni, przejście do Brown-Forman doprowadziło do znacznego „uspokojenia” portfolio. W przypadku Glenfarclas możemy jednak cieszyć się sporą liczbą dostępnych wersji, które potrafią być bardziej lub mniej zachwycające.

Warto dodać, że wieloletnia inwestycja w zrównoważoną sprzedaż whisky słodowej sprawiła, że Glenfarclas ma nie tylko rozpoznawalną markę, ale także bardzo “głęboki stock”, czyli szerokie i kompletne portfolio beczek.

W 2007 umożliwiło to destylarni wypuszczenie na rynek serii Family Cask. W 2018 roku w obrębie tej samej kolekcji pojawił się The Glenfarclas Family Cask Trunk, czyli widoczna na zdjęciu skrzynia z 200 ml butelkami. Reprezentują one wszystkie rocznikami whisky z tej destylarni pomiędzy latami 1954-2003. W pudle znalazły się także 4 kryształowe szklanki typu tumbler, cztery kieliszki tulipanowe i dzbanek na wodę. Przyznacie, że całkiem kuszący zestaw? Szkoda, że kosztuje obecnie zaledwie 110.000 GBP…

Ciekawostki o destylarni Glenfarclas

  • W 1968 roku na rynku pojawiła się pierwsza w historii whisky butelkowana w mocy beczki Glenfarclas 105. 
  • W 1973 roku jako jedna z pierwszych destylarni w Szkocji, Glenfarclas umożliwiła zwiedzanie turystom
  • Destylarnia może poszczycić się posiadaniem najstarszej nieotwartej butelki whisky na świecie – to Glenfarclas-Glenlivet Pure Malt Whisky z 1920 roku. 
  • Glenfarclas zasłynęła także butelką OB 60yo.

 

 

 

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Zestawy do nauki degustacji

Kieliszki do degustacji whisky

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top