Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Wszystko o destylarni Aberfeldy ze szkockich Hihglands

Założycielem destylarni Aberfeldy był John Dewar – syn lokalnego rolnika, który w 1846 roku założył własny biznes i był jednym z pierwszych przedsiębiorców zajmujących się kupażem whisky. John Dewar działał na fali wielkiej popularności whisky, która utrzymywała się pod koniec XIX w.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych odcinków, koniecznie subskrybuj mój kanał na YouTube. Możesz to zrobić, klikając w poniższy przycisk:

 

Historia destylarni Aberfeldy

Destylarnia Aberfeldy znajduje się na przedmieściach miasteczka Aberfeldy na zachodnim brzegu rzeki Tay. Jej założycielem był John Dewar Senior, a po nim kierownictwo przejęli jego synowie: John Dewar Junior i Thomas “Tommy” Dewar, którzy dołączyli do firmy w latach 1871 i 1880.

Aberfeldy

Szczególnie ważną rolę w rozwoju destylarni odegrał “Tommy”, który podobno obdarzony był niezwykłą charyzmą przekładającą się na skuteczność w sprzedaży i marketingu. Odbył on dwuletnią podróż podczas, której odwiedził 26 krajów, aby promować whisky Dewar’s. Swoje przygody opisał później w książce “A ramble round the globe”.

Thomas Dewar już na początku XX w. rozumiał jak istotną rolę w biznesie odgrywa marketing co nie było wtedy tak oczywistym faktem jak dzisiaj. Oto kilka z jego cytatów:

  • Podtrzymuj swój marketing, a marketing podtrzyma Ciebie
    (ang. Keep advertising and the advertising will keep you.). 
  • Jeśli nie zajmujesz się marketingiem, stajesz się skamieliną.
    (ang. If you are not advertising, you are fossilizing.)
  • Jeśli będziesz na szczycie sam, kto zrobi Ci zdjęcie?
    (ang. If you get to the top on your own, who’ll take the picture?)
  • Nie oceniaj mężczyzny po jego ubraniach, tylko po ubraniach jego żony.
    (ang. Judge not a man by his clothes, but by his wife’s clothes.)

W wyniku ekspansji biznesu rodziny Dewar, w 1896 roku powstała destylarnia Aberfeldy. Choć w świecie szkockich gorzelni 130 lat produkcji to wcale nie tak długo, Aberfeldy była w tym czasie zamykana aż dwukrotnie. Przerwy w produkcji whisky miały miejsce podczas pierwszej i drugiej wojny światowej kiedy to dostępność jęczmienia była ograniczona. W 1972 roku destylarnia zwiększyła liczbę alembików z 2 do 4 i przeszła na system podgrzewania parowego. W 1998 roku Brytyjski Urząd Ochrony Konkurencji zmusił nowopowstałą firmę DIAGEO do sprzedania jednej ze swoich marek i wtedy whisky Dewar’s została sprzedana koncernowi Bacardi wraz z destylarniami Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie, Macduff, Royal Brackla. 

Dostępna na całym świecie whisky Aberfeldy 12yo jako oficjalna etykieta destylarni pojawiła się dopiero w 1999. Nowi właściciele zainwestowali także w atrakcję dla odwiedzających jaką jest „Dewar’s World of Whisky”.

Odwiedziny w destylarni Aberfeldy

W 2000 roku otwarte zostało „Dewar’s World of Whisky” przy destylarni Aberfeldy. Miejsce to stanowi “duchowy dom” marki Dewar’s – popularnego blendu, którego trzon stanowi właśnie whisky słodowa produkowana w Aberfeldy.

Szczerze mówiąc to odwiedziny w tej destylarni skupione są właśnie wokół blendu Dewar’s, a wyraźny rozdział pomiędzy markami Dewar’s i Aberfeldy staje się ewidentny dopiero podczas zwiedzania destylarni.

Aberfledy – co to za whisky?

Aberfeldy to whisky słynąca ze słodyczy i nut miodowych. Co ciekawe, włodarze destylarni nigdy nie stawiali na sprzedaż Aberfeldy jako whisky słodowej. na przełomie wieków zaledwie 1% produkcji butelkowany był jako whisky słodowa podczas gdy cała reszta produkcji stanowiła trzon kompozycji blendu Dewar’s. Dzisiaj w okresie dobrej koniunktury dla whisky słodowej, Aberfeldy można kupić już w większości sklepów specjalistycznych, ale jej ogólna dostępność przez lata pozostaje bardzo niska. W całej swojej historii destylarni udostępniła zaledwie około 35 bottlingów oficjalnych i 200 bottlingów ogółem uwzględniając niezależnych dystrybutorów.

Technologia w destylarni Aberfeldy

Destylarnia Aberfeldy wyposażona jest w cztery średniej wielkości alembiki, których łączna moc produkcyjna to 2,7 M litrów rocznie. Destylarnię tę cechuje dość długa fermentacja sięgająca aż 85 godzin. Aberfeldy korzysta z ujęcia wody ze źródła Pitilie Burn, które jest bogate w minerały. Podobno pojawia się tam także złoto. Choć ciężko je znaleźć, mieszkańcy szukają aktywnie ponieważ spotkanie nad brzegiem strumyka jest doskonałą okazją, aby napić się whisky 😉 Wodę z tego samego ujęcia pobiera także destylarnia Braveal, która jednak wykorzystuje ją do chłodzenia.

 

 

 

 

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Zestawy do nauki degustacji

Kieliszki do degustacji whisky

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top