Highlands

  • Highland Park 25 yo – jak smakuje?

    Highland Park 25 yo – jak smakuje?
    paź 26, 13
    Highlands, Single Malt
    Tomasz Miler
    Liczba komentarzy %

    Highland Park 25 yo to whisky, którą niektórzy pieszczotliwie nazywają „hapekiem”. Produkuje ją destylarnia z Orkney, którą całkiem niedawno miałem okazję odwiedzić. Nie można powiedzieć, że to whisky niszowa ponieważ spotkać ją można niemal na każdym lotnisku i w większości sklepów z alkoholami, jednak bez wątpienia można powiedzieć, że to whisky, która dba o swoje alkohole i utrzymuje je na przyzwoitym poziomie nawet w obliczu ogólnego obniżenia jakości whisky spowodowanego olbrzymim popytem na ten trunek

    Przeczytaj cały wpis »
  • Clynelish 10yo – jak smakuje?

    Clynelish 10yo – jak smakuje?
    paź 10, 13
    Highlands, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Kolejny Clynelish 10 yo tym razem w młodszej odsłonie od innego bottlera

    Przeczytaj cały wpis »
  • Clynelish 15 yo – jak smakuje?

    Clynelish 15 yo – jak smakuje?
    paź 9, 13
    Highlands, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Lubię whisky Clynelish. To destylarnia Diageo, która produkuje około 90% swojej whisky na blendy, ale spotkałem się już wieloma wypustami tej whisky, które bardzo mi podeszły. Łagodny highlander. Jak smakuje Clynelish 15 yo? Adelphi Selection, bourbon, 53,2% Nos:  21 – lotna, owocowa, slodka, kremowa, deserowa, lekko cytrusowa Język: 20 – oleista i ekstraktywna Finisz: 20 – trochę się zawiodłem … ostry, bardzo gorzki, mocno pieprzny, potem czekoladowy i orzechowy Balans: 20 Total: 81/100  

    Przeczytaj cały wpis »
  • Old Pulteney 15 yo – jak smakuje?

    Old Pulteney 15 yo – jak smakuje?
    wrz 23, 13
    300-500 PLN, Highlands, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Jak smakuje Old Pulteney 15 yo?  SMSW 1995-2010 cask 2989 61,3 %, bottle 123/250, unchillfiltered, natural color Oko: 20 – cukrowa, waniliowa, słodka, słodowa. Zwykle Old Pulteney kojarzony jest ze słoną raczej wytrawną whisky, a tutaj takie deserowa zaskoczenie. Nos:  21 – oleista, ekstraktywna Język: 22 – słodowa, ekstraktywna, mniej słodka, czekoladowa, orzechowa, pieprzna przez moc alkoholu Balans:  21 Total: 86/100 ABV: 61,3 % Cena: PLN 400  

    Przeczytaj cały wpis »
  • Clynelish 14 yo od A.D. Rattray, cask 6893

    cze 3, 13
    200-300 PLN, Highlands
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Dzisiaj Cylnelish 14 od A.D. Rattray! Clynelish 14 yo, 1997-2012, refill sherry, A.D. Rattray, cask 6893 Oko – miedziany Nos  – 19 – niezbyt lotny, owocowy, delikatny, brzoskwiniowy, kwiatowy Język  – 22 – oleisty i kestraktywny Finisz – 22 – ekstraktywna, przyjemna, słodowa, słodka, karmelowa, lekko pieprzna, rozgrzewająca, czekoladowa, trwająca. Ta whisky ma prawie 60%, ale kompetnie tego nie czuć! Po raz kolejny dzisiaj spotykamy whisky, w której niemal nieistniejący aromat jest bardzo kiepską zapowiedzią wspaniałego smaku. Balans  – 22 Total: 85/100 = warta poznania ABV: 59,2 % Cena:  220 PLN Zobacz też inne whisky z destylarni Clynelish,

    Przeczytaj cały wpis »
  • Glenmorangie 10 yo Highland Single Malt Scotch Whisky

    Glenmorangie 10 yo Highland Single Malt Scotch Whisky
    lip 16, 12
    100-200 PLN, Highlands, Single Malt
    Tomasz Miler
    Możliwość komentowania Glenmorangie 10 yo Highland Single Malt Scotch Whisky została wyłączona

    Glenmorangie 10 yo to najpopularniejsza whisky słodowa w Szkocji. Oczywiście takie stwierdzenie to pewnego rodzaju kontra względem Glenfiddich, która jest najpopularniejszą whisky słodową na świecie. Glenmorangie to po gaelicku „dolina spokoju”. Zaczniemy zatem spokojnie i napijemy się dzisiaj podstawowej wersji tej whiski Glenmorangie 10 yo The Original. Glenmorangie 10 yo The Original – co to za whisky? Destylarnia Glenmorangie zasłynęła w świecie w połowie lat 90 kiedy to jako jedna z pierwszych whisky słodowych w Szkocji zaczęła eksperymentować z finiszowaniem swoich whisky w beczkach po różnych alkoholach. Mając to na

    Przeczytaj cały wpis »
  • Tomatin 18 yo single malt Scotch whisky. Jak smakuje?

    Tomatin 18 yo single malt Scotch whisky. Jak smakuje?
    sty 19, 12
    Highlands, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Dzisiaj Tomatin 18 yo… No i stało się. Bloga do pracy zabieram od samego początku, jednak ostatnio moje wieczory są tak intensywne, że dzisiaj do pracy zabrałem nie tylko bloga, ale też butelkę whisky… W sumie najlepiej degustuje się o poranku, będąc lekko głodnym. Zmysły węchu i smaku są wtedy bardziej wyostrzone więc można oczekiwać od whisky odrobinę więcej niż zwykle. Nie wiem tylko co myśli teraz Agnieszka, moja koleżanka z pracy, której spojrzenie kiedy weszła do biura było … bardzo wymowne 🙂 Nie przesadzajmy, w końcu to tylko

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"