Dzisiaj Tomatin 18 yo… No i stało się. Bloga do pracy zabieram od samego początku, jednak ostatnio moje wieczory są tak intensywne, że dzisiaj do pracy zabrałem nie tylko bloga, ale też butelkę whisky… W sumie najlepiej degustuje się o poranku, będąc lekko głodnym. Zmysły węchu i smaku są wtedy bardziej wyostrzone więc można oczekiwać od whisky odrobinę więcej niż zwykle. Nie wiem tylko co myśli teraz Agnieszka, moja koleżanka z pracy, której spojrzenie kiedy weszła do biura było … bardzo wymowne 🙂 Nie przesadzajmy, w końcu to tylko 20 ml. Wszystko jest pod kontrolą i piję odpowiedzialnie! Mam nadzieję, że Wy też!
O destylarni Tomatin
Tomatin to założona w 1897 roku destylarnia szkockiej whisky single malt. Z uwagi na położenie nieopodal Inverness, klasyfikowana jest jako Highlands. Destylarnia ta należy obecnie do firmy Takara Shuzo, która reprezentuje japoński kapitał. Destylarnia Tomatin ma moc produkcyjną opiewającą na 5M litrów.
Jak smakuje Tomatin 18 yo?
Wersja whisky Tomatin 18 yo, którą omawiam w tym wpisie dostępna była w handlu do roku 2016. Później destylarnia Tomatin zdecydowała się na zmianę format butelki. Nową wersję omówiłem w przeglądzie interesujących whisky 18 yo.
Typ alkoholu: whisky slodowa
Wiek: 18
Oko: ciemnosłomkowa
Nos: skórka od pomarańczy, kwiatowa, słodka, ananas, orzeźwiająca, lotna
Język: lekka, pomarańczowa, owocowa, pikantnie, ale przyjemnie i delikatnie pieprzna, eteryczna, nutka dymu. Bardzo stonowany i długi dębowy finisz podsycony aromatami owoców egzotycznych. Jego obecność jest nienachalna, delikatna ale też pewna i satysfakcjonująca. Bardzo dobrze wyważony. Osiemnaście lat w beczce zobowiązuje. Wyjątkowo kobieca!
ABV: 43%
Cena: ok. 210 PLN