NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Talisker Port Ruighe to umiarkowanie torfowa whisky, która nie pochodzi jak większość torfiaków z wyspy Islay tylko Skye. Port Ruighe to jeden z wypustów z destylarni Talisker, który leżakowany jest w beczkach po porto co odwraca trochę uwagę od braku informacji o wieku whisky
Przeczytaj cały wpis »GlenDronach 33 yo Pisałem właśnie artykuł o starych whisky do jednej z gazet i przypomniało mi się, że mam jeszcze sampla GlenDronach 33 yo w OB. Wiecie co zrobiłem… GlenDronach 33 yo to whisky leżakowana całkowicie w beczkach po Oloroso sherry. Bardzo lubię takie whisky, ale z drugiej strony jego moc to tylko 40% co dla miłośników mocnych wrażeń sensorycznych niemal zawsze jest zawodem. Tak czy inaczej takiego drama nie można odpuścić 😀 Jak smakuje ten GlenDronach? Oko: ciemnobursztynowy Nos – 23- niezbyt lotna, bardzo przyjemna, owocowa, egzotyka, mandarynki, figi, rodzynki skóry,
Przeczytaj cały wpis »Tobermory 10 yo to whisky z jedynej destylarni na wyspie Isle of Mull. Słyszeliście pewnie wyłącznie pod postacią blendów, w skład których wchodzi – Scottisch Leader i Black Bottle. Dzisiaj na MilerPije najpopularniejszy wypust tej destylarni
Przeczytaj cały wpis »GlenDronach Cask Strength Batch 3 to kontynuacja serii GlenDronachów, która zdobyła wielkie uznanie na arenie międzynarodowej. Sprawdzcie czy ten GlenDronach smakował mi bardziej niż opisywana wczoraj #
Przeczytaj cały wpis »GlenDronach Cask Strength Batch 2 to whisky bez deklaracji wieku (NAS – ang. no age statement), która była leżakowana w kombinacji beczek po sherry – Oloroso i Pedro Ximenez. Whisky ta po wypuszczeniu na rynek pierwszego nastawu (batch #1) uzyskała bardzo dobre recenzje co sprawiło, że kolejne wypusty cieszą się coraz większą popularnością. Dzisiaj przed Wami GlenDronach CS Batch #
Przeczytaj cały wpis »Ben Nevis High Spirits pochodzi z jednej z mniej znanych, ale bardzo cenionych przez pasjonatów destylarni. Whisky z tej „stajni” opisywałem już na blogu wielokrotnie, a że piłem ją jeszcze więcej razy niż opisywałem wiem, że potrafi być whisky bardzo nierówną (czyt. wybitną i naprawdę kiepską) i niezwykle zaskakującą. Zaskoczenie widać np. w tej edycji od niezależnego bottlera z Włoch – High Spirits
Przeczytaj cały wpis »Jak smakuje Ben Nevis 44 yo? Ben Nevis 44 yo, to whisky destylowana w maju 1966 i pochodzi z beczki nr 3654 Oko: bursztyn i czerwone Nos: 22 – słodki, średnio lotny, lekko sherrowy, skórka od chleba, deserowy, ale nie przesłodzony. Język: 22 – oleista i bardzo delikatna Finisz: 21 – początek wspaniały, wytrawna, drzewna, przyjemnie czekoladowa, ale niestety od razu po tym wrażeniu pojawia się mankament w postaci zbyt niskiej zawartości alkoholu. Balans: 21 Total: 86 ABV: 40%  
Przeczytaj cały wpis »Balblair to niezbyt znana destylarnia whisky położona niedaleko sławnej koleżanki Glenmorangie w szkockich Highlands. Destylarnia ta obecnie znajduje się w rękach firmy pochodzącej z Tajlandii – Pacific Spirits. Do firmy tej należą także destylarnie Balmenach, Knockdhu, Speyburn i Old Pulteney (jak widać Azja ma sporo do powiedzenia w szkockim gorzelnictwie). Dzisiaj na MilerPije 21-latka z destylarni Balblair w IB pochodzącym z bardzo popularnej serii dystrybutora Doublas & Laing – „The Old Malt Cask
Przeczytaj cały wpis »Inchmurrin to nic innego jak marka dstylarni Loch Lomond, która słynie z tego, że nikt nie jest jej fanem 😉 Rzeczywiście jestem niezbyt szczęśliwym posiadaczem butelki Loch Lomond NAS (ang. no age statement) i jakoś nie widzę żeby jej ubywało (no chyba, że paruje przez korek). Ciekawe jak będzie z Inchmurrinem od Signatory
Przeczytaj cały wpis »© 2024 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"