Cardenal Mendoza Brandy De Jerez

Cardenal Mendoza Brandy to jedna ze sławniejszych marek należąca do firmy Romate. To brandy leżakowana w systemie solera w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez. Brzmi bardzo ciekawie, więc z przyjemnością się jej napiję.

Cardenal Mendoza Brandy

Co to za trunek?

Cardenal Mendoza brandy to nazwa użyta na cześć Pedro Gonzalez de Mendoza, hiszpańskiego duchownego o przydomku “Wielki Kardynał Hiszpanii”. Był on niezwykle istotną figurą polityczną w piętnastowiecznej Hiszpanii.

Marka może poszczycić się długą historią ponieważ produkcja destylatu pod nazwą Cardenal Mendoza rozpoczęła się w 1887 roku. Co ciekawe, pierwotnie był to alkohol produkowany wyłącznie na użytek własny właścicieli destylarni. Podobno jego rosnąca sława stałą się jednak motywacją do produkcji na większą skalę. Umożliwiło to cieszenie się znanym i trunkiem szerszemu gronu konsumentów. Brzmi wspaniale, ale ciężko oprzeć się wrażeniu, że ta historia, w której niedostępne staje się dostępne, w świecie alkoholi lubi się powtarzać. Tak czy inaczej Cardinal Mendoza to znana i ogólnodostępna marka hiszpańskiej brandy więc warto ją poznać.

Notes degustacyjny whisky

Jak smakuje Cardenal Mendoza Brandy?

Oko – ciemnobursztynowa

Nos – 20 – słodka, deserowa, suszone owoce, skóry, dużo czekolady, prosta i przyjemna

Język – 20 – oleista i bardzo łagodna

Finisz – 19 – słodki, oleisty, przyjemnie rozgrzewający, z bardzo dobrze ukrytym alkoholem, mocno czekoladowy. Prosty w smaku alkohol, który swoją dość wysoką notę zawdzięcza wysokiej pijalności.

Balans – 20

Total – 79/100

ABV – 40%

 

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"