Cardenal Mendoza Brandy to jedna ze sławniejszych marek należąca do firmy Romate. To brandy leżakowana w systemie solera w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez. Brzmi bardzo ciekawie, więc z przyjemnością się jej napiję.
Co to za trunek?
Cardenal Mendoza brandy to nazwa użyta na cześć Pedro Gonzalez de Mendoza, hiszpańskiego duchownego o przydomku “Wielki Kardynał Hiszpanii”. Był on niezwykle istotną figurą polityczną w piętnastowiecznej Hiszpanii.
Marka może poszczycić się długą historią ponieważ produkcja destylatu pod nazwą Cardenal Mendoza rozpoczęła się w 1887 roku. Co ciekawe, pierwotnie był to alkohol produkowany wyłącznie na użytek własny właścicieli destylarni. Podobno jego rosnąca sława stałą się jednak motywacją do produkcji na większą skalę. Umożliwiło to cieszenie się znanym i trunkiem szerszemu gronu konsumentów. Brzmi wspaniale, ale ciężko oprzeć się wrażeniu, że ta historia, w której niedostępne staje się dostępne, w świecie alkoholi lubi się powtarzać. Tak czy inaczej Cardinal Mendoza to znana i ogólnodostępna marka hiszpańskiej brandy więc warto ją poznać.
Jak smakuje Cardenal Mendoza Brandy?
Oko – ciemnobursztynowa
Nos – 20 – słodka, deserowa, suszone owoce, skóry, dużo czekolady, prosta i przyjemna
Język – 20 – oleista i bardzo łagodna
Finisz – 19 – słodki, oleisty, przyjemnie rozgrzewający, z bardzo dobrze ukrytym alkoholem, mocno czekoladowy. Prosty w smaku alkohol, który swoją dość wysoką notę zawdzięcza wysokiej pijalności.
Balans – 20
Total – 79/100
ABV – 40%