Carlos I Brandy De Jerez – jak smakuje?

Carlos I brandy to hiszpański destylat z winogron z bardzo sławnego regionu Jerez leżakowana systemem solera w dębowych beczkach po Oloroso i Amontillado sherry. 

1234

Nazwa Carlos I brandy pochodzi od króla Karola I znanego szerzej jako Karol V Habsburg. Carlos I to destylat produkowany z winogron zbieranych we wrześniu.

W produkcji brandy używa się dwóch różnych destylatów – „Holandas” i „Destilados”. Holandas to spirytus o mocy 60-65%, podczas gdy Destilados ma 84-86%. Pierwszy destylat jest nośnikiem smaku podczas gdy drugi jest niemal neutralny i nadaje brandy lekkość. Jak łatwo się domyślić, jakość brandy wzrasta wraz z udziałem destylatu Holandas, który produkowany w miedzianym alembiku jest nośnikiem smaku.

Carlos I spędza przynajmniej 10 lat w beczkach i jest leżakowana systemem solera, który polega na mieszaniu leżakowanych destylatów w taki sposób, że produkt końcowy jest kupażem wszystkich roczników wykorzystanych w procesie.

Carlos I brandy de Jerez

Jak smakuje Carlos I brandy?

Jeśli interesuje Was dlaczego piję akurat w takim kieliszku a nie innym, zajrzyjcie tutaj.

Oko – bursztynowa

Nos – 20 – średnio lotna, skórzasta, cynamonowa, dość wytrawna, nie złożona

Język – 20 – oleista i słodka

Finisz – 18 – słodka, czekoladowa, skórzasta, prosta, deserowa, ale alkoholowa. Największą zaletą brandy Carlos I jest wysoka pijalność, która może sprawić, że spodoba się ona osobom początkującym. Przy koniakach, które już pojawiły się w tym przeglądzie przypomina raczej alkohol do deseru lub ciekawy dodatek do koktajlu.

Balans – 18

Total – 76/100

ABV – 40%

Wszystkie osoby zainteresowane tematem hiszpańskich brandy mogą chcieć także przeczytać mój wpis o wersji premium brandy tej samej marki — Carlos I Imperial Brandy de Jerez I

 

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

3 Responses to Carlos I Brandy De Jerez – jak smakuje?

  1. Harkonnen pisze:

    Fuck brandy, tu miało być pisane o whisky, zali wżdy? Fani bloga czekają na recenzje wypustów z Islay. Jest ich jeszcze tyle do skosztowania. Co z Ardbegiem Uigedail? Supernova? Dark Cove? Co z PC6? Co z Glenmorangie Ealanta? Highland Park Loki? Czyżby Tomasz Miler ostatecznie spoczął na laurach? Nie wierze w to…

  2. dawid pisze:

    Cześć, od jakiegoś czasu zaglądam za bloga i jest moim przewodnikiem po whisky.
    Nie znam wielu wypustów: standardy typu JD, JW. Ostatnio posmakował mi Maker’s Mark.
    Chciałbym jednak spróbować czegoś nowego. Póki co raczej nietorfowego.
    Myślę tu o czymś co będzie lepsze od MM, ale w podobnej cenie. O czymś, co będzie miało intensywny i bogaty zapach (na tym mi zależy). Będę wdzięczny za jakieś typy.

  3. Harkonnen pisze:

    Glenfiddich 15YO Solera albo Aberlour 10YO powinien spełniać warunki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"