Polski Finał Finlandia Vodka Cup 2013 – dzień pierwszy

Pisałem już w ostatnim artykule, że w całkiem niedawno wziąłem udział jako sędzia w polskich finałach Finlandia Vodka Cup, które miały miejsce 2 XII 2013 w Warszawie. Dzisiaj krótka relacja z pierwszego dnia tego eventu.Jak wiecie to już moja druga, a właściwie trzecia, przygoda z FVC ponieważ w zeszłym roku sędziowałem finał polski jak i światowy. W tym roku koncept imprezy był jednak inny. Było to wydarzenie zamknięte dla osób z zewnątrz, a skierowane wyłącznie do zainteresowanych – barmanów. Ponieważ wokół zawodów odbywało się sporo interesujących wydarzeń towarzyszących, wybrałem się tam na oba dni imprezy.

Pierwszym szkoleniem jakie odwiedziłem był wykład Radka Wieczorka na temat lodu. Od dawna wiedziałem, że Radek interesuje się produkcją lodu, ale nie wiedziałem, że robi to aż tak profesjonalnie! Opowiedział o historii lodu, pokazał jak robić bloki lodowe i wytłumaczył dlaczego odwrócona osmoza jest niezbędna, aby lód był krystalicznie przezroczysty.

FinlandiaVodkaCup2013

Do całego występu wcisnął też odrobinę prywaty pokazując jaki sprzęt nosi zwykle pod kurtką…

FinlandiaVodkaCup2013

…. oraz demonstrując na czym lubi spać 😉

FinlandiaVodkaCup2013

Z narzędzi, które pokazał najbardziej zainteresowała mnie golarka do lodu. Znałem już wcześniej lód w kostkach i w blokach oraz lód kruszony, ale po raz pierwszy w życiu miałem golić lód !!! Wygląda on jak małe wiórki, których można w fenomenalny sposób układać na górze koktajlu zaskakując zamawiających.

TomaszMilerIceFVC2013

Wziąłem też udział w degustacji różnych rodzajów wódki prowadzonej przez Markku Ratinnena. Opisywanie wódek to bardzo ciekawa materia, która jest niezwykle trudna dla degustujących przez co stanowi wyzwanie dla prowadzącego. Muszę przyznać, że coraz bardziej mnie to kręci i planuję ugryźć trochę temat wódek na MilerPije.pl. Zainteresowani tematem mogą wrócić do zeszłorocznego wywiadu z Markku, w którym odkrywa wiele tajemnic dot. wódki i jej produkcji.

TomaszMilerFVC2013

Trzecim szkoleniem była sesja z Pekką Pellinenem. Barmani dowiedzieli się tam jak komponować smaki koktajli, a czego dowiedziałem się ja wiecie dobrze z artykułu pt. Czy barmaństwo jest łatwe? 😀 😀 😀

d7cd98efe0da9b7cf2ced41f7f79c518f53ae560!10966009

Później dołączył do nas Markku i ku mojemu zaskoczeniu miał na sobie marynarkę z Harris Tweedu pochodzącego z tej samej tkalni co juz niemal wyprzedane kaszkiety Fergus z mojego niezwykle udanego projektu na MilerSzyje.pl !!! 😀 Jak to się mówi po angielsku Great minds think alike 😛

TomaszMilerFVC2013

A później było „gastro party” z koktajlami. Oczywiście wieczór zaczęliśmy w stałym składzie razem z nowym kumplem – Clynelishem 14 yo 😉 Zabrakło tylko Tomka z Alkoteki, aby utworzyć nasz klasyczny dream team 😛

FVC

Nie zazdroszczę barmanom stojącym za barami na takich imprezach ponieważ wtedy ich klientami staje się rzesza bardzo wymagających i bardzo wytrwałych (w pionowym staniu na nogach 😉 ) kolegów i koleżanek po fachu co sprawia, ze muszą dwoić się i troić bez wytchnienia. Dzięki za to 😀

FinlandiaVodkaCup

No i szybka fotorelacja 😀

73583cddc737a7ffa1a2409fddcbc9205da5d957!10966009

81859dd3e94e1d4e9dd351e027448f7154cda6e7!10966009

98ec4cc78337e09e8fa6b08ad686dd52a0bb83ae!10966009

Do domu wróciłem dość wcześnie … oczywiście wcześnie rano 😀 … z Rafałem z Barmagazynu, Radkiem z Warsztatu i Kubą z Colmbii. Po drodze była whisky i cygara, ale nocnych opowieści bardzo dziwnej treści Wam oszczędzę 😉

Jutro opublikuję drugą część fotorelacji poświęconą zawodom. Stay tuned!

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"