Destylarnia Old Bushmills – najstarsza destylarnia świata

Zaczniemy od Bushmillsa bo jest na B 🙂 Dzisiaj Destylarnia Old Bushmills!

Destylarnia Old Bushmills

Destylarnia Old Bushmills

Destylarnia Old Bushmills znajduje się nieopodal miasta o tej samej nazwie, które leży w Irlandii Północnej (to tam gdzie rządzi Królowa, a nie prezydent). Czyni ją to najbardziej wysuniętą na pólnoc destylarnią w Irlandii (co jest absolutnie bez znaczenia). Jej nazwa pochodzi od rzeki Bush, nad którą podobno warto jechać na ryby, oraz angielskiego słowa mill, czyli młyn. Destylarnia Bushmills uważa się za najstarszą destylarnię whiskey na świecie. Wieść niesie, że w miejscu gdzie znajduje się obecna destylarnia destylowano whiskey od 1276 roku. Później przez około 350 lat nic się nie działo, aż w końcu w 1608 roku Sir Thomas Phillipps otrzymał licencję na produkcję alkoholu od samego króla Jakuba I Stuarta (który na Wiki wygląda całkiem dandy). Jednak destylarnia Bushmills pod tą nazwą powstała dopiero w roku 1784 dzięki przedsiębiorczemu umysłowi Hugh Andersona. I właśnie dlatego do daty 1608 może pretendować także destylarnia Middleton, a za najstarszą na świecie uznaje się KIlbeggan, której licencję nadano w 1757 roku. Kilbeggan była jednak zamknięta przez 55 lat i z tej przyczyny DIAGEO propaguje Bushmillsa jako najstarszą nieprzerwanie działającą destylarnią … Jak widzicie punkt widzenia zależy od punktu pędzenia 🙂

Destylarnia Old Bushmills

Wracając do Bushmillsa, historia destylarni była dość przebojowa i uwzględniała m.in. smutne okresy przestojów w produkcji, a także zniszczenia pierwszych budynków. Mimo wielu przeciwności losu, pod koniec XIX w. Bushmills dostał się do USA gdzie spotkał się z bardzo ciepłym przyjęciem. Nie trzeba więc tłumaczyć, że okres prohibicji w USA był dla destylarni wielkim ciosem. Lata płynęły i w 1972 Bushmills stał się własnością Irish Distillers, a w 1988 został sprzedany Pernod Ricard, które w 1995 sprzedało Bushmillsa -DIAGEO.

DIAGEO (właściciel m. in. Johhnie Walker, Bell’s, J&B, Caol Ila, Lagavulin i wielu innych) nie po raz pierwszy pokazało, że wie jak sprzedawać alkohol (co nie znaczy, żę Pernod nie wie, w końcu ma takie marki jak Ballantine’s, Jameson czy Chivas Regal ) i przywróciło Bushmillsowi blask czyniąc go jedną z najbardziej popularnych whiskey na świecie… a następnie sprzedało destylarnię kapitałowi meksykańskiemu – właścicielom sławnej tequilli Jose Cuervo.

Jaka jest whiskey Bushmills?

Destylarnia Old Bushmills

Bushmills to w tej chwili jedyna destylarnia w Irlandii, która wyznaje zasade „grain to glass”. Oznacza to, że całość produkcji ma miejsce w destylarni. Purystycznie i po irlandzku destylarnia nie stosuje nawet grama torfu przy produkcji whiskey co bez problemu można zauważyć w ich roślinnym i bardzo lekkim smaku. W portfolio destylarni wchodzi 6 wersji whiskey, są to 3 blendy i 3 SM:

Bushmills Original

-Black Bush – jutro

-Bushmills 10 yo Single Malt – pojutrze

-Bushmills 16 yo Single Malt – pojutrze

-Bushmills 21 yo – najprawdopodobniej z uwagi na cenę Bushmills 21 yo został pominięty w whiskey, które dostałem do recenzji. Najprawdopodobniej z uwagi na ten sam czynnik ja również muszę go pominąć 🙂

-Bushmills 1608 – whiskey wypuszczona na rynek w limitowanej serii jako upamiętnienie 400. rocznicy założenia destylarni Bushmills. W 2008 whiskey ta wygrała WWA w kategorii 'Best Irish Blended Whiskey (No Age Statement)’. Niestety tutaj tak jak w przypadku Bushmillsa 21 yo musimy obejść się smakiem. B1608 to edycja limitowana, ale najbardziej wytrwali kupią ją z łatwością online.

Platynowy PR

W reklamie było już prawie wszystko. Książe Karol w destylarni, królowa z kieliszkiem, aktorzy, piosenkarze, whsiky z Antarkdtydy i butelki z najwspanialszych kryształow. Bushmills pobił ich wszystkich ponieważ dzięki uprzejmości Banku Irlandii, znalazł się na banknocie 5 funtów, załatwiając sobie w ten sposób nie tylko doskonałą promocję, ale także szczerą miłość ponad 62 milionów Brytyjczyków i nie tylko!

W tajemnicy mogę wyznać, że planuję podobną kampanię dla Milerpije.pl na banknotach dwudolarowych w USA 😉 Według najnowszych badań, Amerykanie uważają, że deklaracja niepodległości jest przereklamowana 😉 Myślicie, że spodobałby się im rewers banknotu z moją podobizną podczas samplowania bourbona prosto z beczki w KY? 😉

 

 

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

8 Responses to Destylarnia Old Bushmills – najstarsza destylarnia świata

  1. Marek pisze:

    Ciekawe, bo choć na stronie producenta nie ma o tym wzmianki (w każdym razie w dziale produkty), ale jest jeszcze SM 12-letni. W dodatku to jest taki, na który można sobie zamówić spersonalizowaną nalepkę, więc w sieci można znaleźć zdjęcia różnie opakowanych butelek.

  2. Tomasz Miler pisze:

    Możliwe, że dokopiesz się też istnienia innych wersji. Skupiłem się na tych osiągalnych, bo staram się interesować tylko tym co mogę wypić.

    • Marek pisze:

      To nie ja, to nieśmiertelny Gogoliński. Sprawdziłem tylko, czy się nie pomylił – ale nie. Ja jestem w jeszcze gorszej sytuacji, bo spożywałem tylko zestaw biało-czarny. Jak będziesz miał degustacje w Warszawie to może nadrobię zaległości, choć po tym co próbowałem, to blendy Bushmillsa uważam za… jakby to powiedzieć… dla niewymagających.

  3. Czajkus pisze:

    Co do tego, która destylarnia jest najstarsza to Bols podaje, że powstał 1575 r. W Polsce najdłużej działająca, nieprzerwanie w jednym miejscu Fabryką wódek jest moim zdaniem Łańcut powstały w 1838 r. W latach 90. Łańcut ustami swej dyrekcji zaczął twierdzić że powstał wcześniej – teraz podają datę 1764 – bo znaleźli dokument, że wtedy była tam jakaś gorzelnia, no ale to już jest PR i naciąganie historii.

  4. P.Kopoańczyk pisze:

    Witam Serdecznie Piliście może Może 21 albo z serii Millennium. Jak tak to jakie Są Wsze odczucia. Pozdrawiam

  5. P.Kopoańczyk pisze:

    Bushmills 21 year old – Test Moim skromnym zdaniem
    Nos – Toffi, morele, maliny, kremowy jogurt, suszone owoce
    Smak – Soczysty na podniebieniu, wiśni, delikatny posmak moreli,ale także akcenty rodzynek, migdałów prażonych i marcepanu
    Finisz – Przemija powoli
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"