Dzisiaj ciekawostka – porozmawiamy o whisky słodowej, która powstała specjalnie do koktajli. Głównie po to żeby przypomnieć, że można mieszać 😀 Przed Wami Copper Dog Whisky – nowy Blended Malt Scotch 😀
Jak smakuje Copper Dog Blended Maly Whisky?
Copper Dog Whiskey pochodzi ze sławnego w Speyside hotelu Craigellachie. Whisky ta powstaje w wyniku kupażu ośmiu single maltów ze Speyside i butelkowana jest w mocy 40%. Malty wchodzące w skład Copper Doga pochodzą od DIAGEO, koncernu, który oprócz tego że posiada nemial 30 destylarni whisky szkockiej, to jeszcze jest właścicielem części udziałów w Copper Dog.
Co to w ogóle jest Copper Dog?
Copper dog, czyli dosłownie miedziany pies, to nazwa sprytnego urządzenia wykorzystywanego przez pracowników destylarni whisky do wykradania destylatu z gorzelni. Konstrukcja Copper Doga jest stosunkowo prosta. Tradycyjnie to kawałek miedzianek rurki, który z jednej strony blokowany był monetą jednopensową i korkiem od góry.
Copper Dog zawieszany był wtedy na sznurku który wynoszony był w nogawce spodni. W tym miejscu warto zrobić małą wycieczkę do świata klasycznej męskiej elegancji. Poniżej ilustracja najsławniejszego ilustratora mody męskiej pierwszej połowy XXw. – Laurenca Fellowsa. Jak widać, „domyślna” szerokość spodni w tamtych czasach była zupełnie inna niż dzisiaj. Oczywiście gentlemani na ilustracji raczej nie reprezentują klasy robotniczej, ale doskonale obrazują obowiązującą normę (nie trend), która pozwalała na pomieszczenie w nogawkach wieeeeelu Copper Dogów 🙂
Historia marki Copper Dog Whisky
Whisky Copper Dog powstała z pomysłu Piersa Adama – londyńskiego restauratora, który kupił Hotel Craigellachie w 2013 roku. Adam (nie żebym się spoufalał, to nazwisko) słynie w Londynie z otwierania lokali, które odwiedzają gwiazdy i członkowie rodziny królewskiej. Jeden ze swoich projektów współprowadzi ze samym Guyem Ritchim, u którego z resztą był świadkiem na ślubie z Madonną w 2000 roku. Podczas wizyty w Speyside, Adam zauroczył się hotelem Craigallachie tak mocno, że zdecydował się go zakupić zabezpieczając kredyt hipoteką swojego londyńskiego mieszkania. Adam wiedział od samego początku, że aby pobyt w hotelu dla gości stał się czymś naprawdę wyjątkowym, potrzebna jest whisky. Uznał jednak, że po prostu marka własna to dla niego za mało – chciał, aby w jego hotelu podawana była jego własna whisky.
Firma założona przez Adama, Copper Dog Whisky Limited, weszła w spółkę z DIAGEO, które ma niewiększościowy udział, a także umowę na zaopatrzenie i dystrybucję. Master Blenderem Copper Doga jest Stuart Morrison, który pracuje w teamie blenderów DIAGEO. Na każdej butelce Copper Doga znajduje się numer serii, podpis Morrisona i logo ze spanielem, które zaprojektował brytyjski ilustrator Hugo Guinness.
Speyside w butelce
Koncepcja whisky Copper Dog opiera się o uchwycenie w jednym kupażu charakteru Speyside, czyli regionu produkcji whisky, w którym znajduje się około połowy wszystkich szkockich destylarni. Trochę mniej niż połowa z tej połowy, bo aż 18 gorzelni należy do DIAGEO. Oczywiście nie pomaga to w łatwym namierzeniu tych destylarni, które wchodzą w skład whisky Copper Dog. Oto lista destylarni w Speyside, które należą do DIAGEO:
- Auchroisk
- Benrinnes
- Cardhu
- Cragganmore
- Dailuaine
- Dalwhinnie
- Dufftown
- Glendullan
- Glen Elgin
- Glenlossie
- Glen Spey
- Inchgower
- Knockando
- Linkwood
- Mannochmore
- Mortlach
- Roseisle
- Strathmill
Wiadomo jednak, że w skład Copper Dog wchodzą destylaty z 8 gorzelni uwzględniając Knockando (znana jako rdzeń sławnego blendu J&B), Roseisle (olbrzymia i nowa destylarnia whisky otwarta w 2010 roku) oraz Inchgower (single malt z wybrzeża).
Copper Dog leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego, beczkach po bourbonie first-fill, a także beczkach poddanych rewitalizacji, a następnie poddawana jest procesowi mariażu w beczkach hogsheads.
Copper Dog Whisky i koktajle
Podczas gdy cały czas dyskutujemy o tym czy malty można z czymś mieszać, Copper Dog proponuje następujące koktajle:
Copper Dog Old Fashioned
made by mixing Copper Dog whisky with Angostura bitters, Monin sugar syrup and garnished with an orange;
Copper Dog & Cola;
Przyrządzenie nie wymaga komentarza, ale zwracam uwagę na to, że whisky słodowa i cola pojawia się w oficjalnej komunikacji marki. Czy to już wystarczy żeby przekonać wszystkich do tego, że tak można? Bo jeśli nie to przypomnę jeszcze mój wpis na ten temat 🙂
Dog House
połączenie whisky Copper Dog z piwem Hop House lager.
Plany marki Copper Dog
Dyrektorem Zarządzającym marki Copper Dog jest Andrew Torrance, który wcześniej związany był z firmami takimi jak Morrison Bowmore czy William Grant) i ma obecnie dużo większe aspiracje związane z dystrybucją marki niż Szkocja. Copper Dog to whisky, która swoim profilem może także przypadać do gustu ludziom, którzy lubią rum, gin i inne alkohole mocno w koktajlach.
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych odcinków, koniecznie subskrybuj mój kanał na YouTube. Możesz to zrobić, klikając w poniższy przycisk:
nic się nie dowiedziałem jak to smakuje. jakieś sensowne porównanie choćby z monkey shoulder?
Myślę, że możesz to łatwo porównać, bo obie whisky dostały ode mnie punkty 🙂
Ciekawy artykuł przybliżający markę, tyle że ten piesek w logo to nie spaniel a basset. Co do wrażeń sensorycznych, to jak z większością blended maltów jest słodko i płasko na nosie, speysidowo na języku i krótko na finiszu. Natomiast zestawiając go z małpami, piesek ma ten finisz zdecydowanie dłuższy i ciekawszy. Małpy nie mają go prawie wcale.