Tomintoul to destylarnia ze Speyside, która być nie jest tak znana jak sąsiadujące z nią Aberlour, Macallan czy Glenlivet. Niemniej naprawdę warto ją poznać.
Aby odwiedzić Tomintoul należy umówić się indywidualnie na spotkanie, a oprowadzającym jest kierownik produkcji! Powiedział mi wszystko i jeszcze więcej o tym co chciałem wiedzieć…
A później Ola zrobiła mi zdjęcie wakacji 😀
Jako ciekawostkę dodam, że te beczki to nie whisky słodowa (ang. malt whisky), tylko whisky zbożowa (ang. grain whisky) wykorzystywana do produkcji whisky mieszanej (ang. blended whisky). Aby zdać sobie sprawę ze skali produkcji, trzeba wiedzieć, że na zdjęciu widać zapas, który starcza na około tydzień. Beczki whisky słodowej leżakują poziomo ponieważ korki w beczkach wykonane z topoli przepuszczają whisky. W szlachetnej whisky słodowej nikt by do tego nie dopuścił jednak w przypadku whisky zbożowej nikogo to nie obchodzi 🙂 Teraz już wiecie, że jeśli zobaczycie pionowo ustawione beczki, leżakuje w nich whisky zbożowa lub są po prostu puste.
No i dgustacja tym razem czegoś mocniejszego i białego…