Porter Bałtycki – historia i charakterystyka stylu piwa

Porter Bałtycki, znany jako „piwowarski skarb Polski” to jeden z najbardziej cenionych stylów piwa wywodzących się z krajów nadbałtyckich. Realizowałem ostatnio w browarze Fortuna materiał z Tomkiem Kopyrą, który poświęcony był właśnie temu stylowi piwa i przygotowując się do nagrania stworzyłem krótkie kompendium na temat tego stylu piwa.

Porter – co to w ogóle jest?

Porter to styl ciemnego piwa, który powstał w XVIII w. w Anglii. Ponieważ zyskiwał on szybko na popularności, zaczęto go produkować także poza wyspami Zjednoczonego Królestwa np. w USA, Irlandii, a także krajach nadbałtyckich z tym, że portery powstałe w tym regionie zostały wyodrębnione jako porter bałtycki.

Czy stout i porter to to samo?

Ponieważ stout i porter to piwa o wspólnym pochodzeniu, a dla amatora także o zbliżonej aparycji i profilu smakowym – wiele osób je myli. Kiedyś porter i stout byłbardzo zbliżonymi stylami produkcji piwa. Obecnie Imperialny Stout ma większy udział słodów palonych i wyższą zawartość chmielu.

Odmiana słowa porter – nie portera tylko porteru!

Jedną z ciekawych rzeczy, których się nauczyłem, to że piwosze bardzo zwracają uwagę na odmianę słowa porter. Konkretnie chodzi o dopełniacz. Choć jest tu przestrzeń do dyskusji, najprościej będzie jeśli zapamiętacie, że kiedy w pobliżu jest jakiś poważny miłośnik piwa to lepiej mówić porterU.

Można też skorzystać z mnemotechniki:

CUDZYSŁÓW JAK RÓW –> w cudzysłowie jak „w rowie”, bo przecież nie „w rowiu”

PORTER JAK JOGURT –> nie ma porteru jak „nie ma jogurtu”, bo przecież nie „jogurta”

Oto pełna odmiana dla przypomnienia nazw przypadków 😉

porter bałtycki

Historia piwa porter

W czasie wojen napoleońskich, doszło do blokady importu dóbr z Wielkiej Brytanii. Napoleon prawdopodobnie nie miał z tym większego problemu, bo jak wiadomo raczył się wtedy szampanem Moet et Chandon, ale w krajach nadbałtyckich, między innymi w Polsce, za angielskim porterem zatęskniono natychmiast przez co Dania, Finlandia, Estonia, Litwa, Łotwa, Polska, Rosja, Szwecja i Ukraina rozpoczęły własną produkcję. Historię tę w sposób bardzo ciekawy przybliża w naszym wspólnym materiale video Tomek Kopyra z blogu blog.kopyra.com 😀

Co to jest porter bałtycki?

Porter Bałtycki to ciemne piwo dolnej fermentacji warzone z użyciem słodów jasnych i ciemnych. Charakteryzuje go ciemny kolor i wysoka zawartość ekstraktu słodowego (18-20% Blg), a także alkoholu sięgająca 8-10%.

Warto wiedzieć, że Porter Bałtycki jest piwem, które dojrzewa wraz z wiekiem i może być sezonowane. Choć nie wszystkie portery zyskują z wiekiem, warto kupić czasem kilka butelek, z których jedną pijemy od razu a kolejne z upływem czasu.

Czym się różni porter bałtycki od porteru brytyjskiego?

Porter brytyjski ma niższą zawartość alkoholu i cechuje go nieco mniejszy udział słodów palonych. Porter Bałtycki jest z kolei piwem bardziej esencjonalnym. O ile porter brytysjki ma 6-7% ABV i 15-16% ekstraktu, porter bałtycki ma zwykle 8-10% ABV i około 20% ekstraktu.

Najpopularniejsze marki porteru bałtyckiego

Najabrdziej utytułowane marki porteru bałtyckiego to:

  • Komes Porter Bałtycki
  • Kormoran Porter Bałtycki

Marek jest jednak znacznie więcej i styl ten przebija się także do mainstreamu. Z największą łatwością kupić można prawdopodobnie:

  • Żywiec porter
  • Książęce porter

Baltic Porter Day, czyli Święto Porteru Bałtyckiego

Od 16 stycznia 2016, każda trzecia sobota stycznia to Święto Porteru Bałtyckiego. To koncpecja, w którą życie tchnął Marcin „Mason” Chmielarz – miłośnik i propagator porteru bałtyckiego. Pomysł podłapały puby i browary w całej Polsce, czyniąc styczeń „sezonem na porter”. Ponieważ inicjatywa ta jest godna podziwu, warto zajrzeć na jej oficjalną stronę internetową celem pozyskania najbardziej aktualnych informacji.

Wymrażany Porter Bałtycki

Porter Bałtycki

Warto dodać, że z uwagi na wysoką zawaartość ekstraktu, porter bałtycki to styl piwa nadający się do wymrażania (bo jest co zagęszczać).  Z okazji Święta Porteru Bałtyckiego w 2021 roku, browar Fortuna wypuścił na rynek piwo o dlugiej nazwie, której końcówka z pewnością przyciągnie uwagę miłośników whisky. Oto ona

Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged (ex. Jim Beam)

Ponieważ z tej okazji miałem okazję degustować to piwo z samym Tomkiem Kopyrą zachęcam Was do kliknięcia w powyższy link i zapoznania się z tematem.



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top