Cognac Martell X.O. – jak smakuje?

Martell to kolejny wielki producent koniaku, a XO to jeden z najważniejszych wypustów tej marki. Martell XO powstaje z destylatów win zrobionych z winogron pochodzących z najmniejszego obszaru produkcji w regionie Cognac – Borderies.

Znalazłem 2 interesujące video o koniaku Martell. Pierwszy z nich to reklama koniaku X.O., która opiera się wyłącznie na emocjach.

Kolejny film poświęcony jest już faktom, a mianowicie mistrzowi kupażu, który we Francji nazywany jest także Cellar Master (fr. maître de chai) co polscy tłumacze proponują tłumaczyć jako „szef piwnicy„. Niezbyt to zgrabne.

Jak smakuje Cognac Martell X.O.?

Oko: bursztynowy
Nos: niezbyt lotny, delikatny, suszone owoce, ziemistość, chleb razowy – ale w koniaku?
Język: oleisty, słodki, rodzynkowy
Finisz: przyjemny, słodki i czekoladowy, na końcu przeważa pieprzność, która jednak nie jest zbyt nachalna. Bardzo przyzwoity koniak, ale w porównaniu z whisky z takich przedziałów cenowych (o ile w ogóle można pozwalać sobie na takie porównania) to wolę whisky.
ABV: 40%
Cena: PLN 600

zp8497586rq

 

 



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

2 Responses to Cognac Martell X.O. – jak smakuje?

  1. Czajkus pisze:

    Skoro smakuje jak Remy Martin VSOP to po co przepłacać?

    • Tomasz Miler pisze:

      Łukasz, wielkie dzięki za czujność! Notki smakowe są dla mnie bardzo ważne i strasznie się cieszę, że ktoś je jednak czyta nawet jeśli nie dotyczą mainstreamowych alkoholi! Do tego wpisu jako szablonu użyłem wpisu z RM VSOP i zapomniałem przekleić treści notki. Teraz wszystko jest w porządku!

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"