Dwie pisownie, jedno słowo
Każdy wnikliwy amator trunków wie, że na różnych butelkach znaleźć można zarówno pisownię whisky i whiskey. W amerykańskich przepisach prawnych używa się wyłącznie terminu ‘whisky’, jednak niektórzy producenci woleli kultywować tradycje irlandzkie, używając pisowni ‘whiskey’. Myślę, że w tym miejscu warto podkreślić fakt, że różnice w pisowni nie wpływają w żaden sposób na wymowę. Jedyna poprawna wymowa tego słowa to /wɪski/. Zapomnijmy zatem o wymowie /wɪskeɪ/ i oszczędzając sobie sytuacji tragikomicznych, nigdy więcej do niej nie wracajmy.
Bourbon whiskey i Tennessee whiskey
Wśród kilku rodzajów whisk(e)y amerykańskiej, dwa robią karierę światową. Mowa tutaj o Bourbonie i Tennessee Whisk(e)y (w skrócie TW). Przedstawiciele tych trunków znani są każdemu. Zastanówmy się więc, czym tak naprawdę są i co je wyróżnia.
Bourbon whiskey
Aby whisky mogła nosić nazwę bourbon, zboże użyte do jej produkcji musi zawierać przynajmniej 51% kukurydzy. Oprócz tego bourbon whiskey musi leżakować w nowych, wypalanych od środka beczkach dębowych przynajmniej przez 2 lata. Jedynym ograniczeniem geograficznym dotyczącym bourbona jest konieczność produkcji na terenie USA.
Tennessee Whiskey
Jak nazwa wskazuje, Tennessee whisk(e)y musi pochodzić z Tennessee. To, co wyróżnia Tennessee whisk(e)y, to proces zwany charcoal mellowing, który polega na sączeniu destylatu przez kolumnę z węglem drzewnym. Proces ten łagodzi smak TW.
Warto podkreślić, że w wypadku bourbona i TW pochodzenie nie wpływa w znaczący sposób na smak. Tennessee whisk(e)y tak naprawdę niewiele różni od bourbona. Nie ma takiej cechy sensorycznej, która pozwoliłaby komuś powiedzieć: „Tak, z pewnością piję TW, a nie bourbon”. Z drugiej strony, dość łatwo jest nauczyć się „na pamięć” smaku najpopularniejszej marki TW i być w stanie ją rozpoznać.
Szkocka a amerykańska
Czy jest różnica w smaku? TAK! Różnica jest potężna. Tak potężna, że nie da się zamaskować jej colą ani cytryną. Smak bourbona i TW jest bardzo charakterystyczny i jestem przekonany, że każdy z czytelników rozpozna w nim wyraźne akcenty kukurydzy. Na polskim rynku można kupić coraz więcej rodzajów single malt scotch whisky. Niestety nie można powiedzieć tego samego o whisky z USA. W praktyce cały czas ograniczamy się do dwóch marek. Trzeba jednak przyznać, że te dwie marki (razem i osobno) są o wiele bardziej rozpoznawalne niż jakakolwiek marka single malt whisky w Polsce i na całym świecie.
Kupisz ją w każdym zakątku świata
Whisky amerykańska cieszy się ogromną popularnością. Whisk(e)y jest częścią kultury i tradycji USA, więc Amerykanie nie mogliby się bez niej obejść. To jednak nie wszystko. Bourbon i TW stały się symbolami swojej ojczyzny w każdym, nawet najbardziej odległym zakątku świata. Co ciekawe, opuszczenie granic swojej ojczyzny dodaje im szyku i klasy. O ile w Europie whisky amerykańska kojarzona jest z mężczyzną w drogim garniturze i szklanką Old Fashioned wypełnioną lodem, w USA nie jest ona zarezerwowana tylko dla wyższych sfer. Whisky amerykańska jest dziedzictwem kulturowym, z którego dumne jest całe społeczeństwo USA.