Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Springbank 12 yo Cask Strength 54,3%

Springbank 12 yo cask strength to whisky z jednej z moich ulubionych destylarni, która razem z sąsiadującym zakładem Glen Scotia stanowi osobny region produkcji whisky zlokalizowany na półwyspie Kintyre w malowniczym Campbeltown. Springbank 12 yo

Niegdyś region ten był potęgą gorzelniczą i działało w nim około trzydziestu destylarni. Pojawiły się one w XIX w. na fali popularności whisky jak grzyby po deszczu. Czas prosperity zakończył jednak początek XX w., który przyniósł ze sobą kryzys gospodarczy i prohibicję w USA. Zaskutkowało to olbrzymią nadprodukcją whisky. Pociągnęło to za sobą bankructwa destylarni. Ich liczba w regionie Campbeltown spadła z trzydziestu do zaledwie dwóch. Warto zwrócić uwagę, że historia lubi się powtarzać. Dzisiaj również jesteśmy świadkami wielkiej prosperity na rynku whisky, która z pewnością przyniesie jeszcze wiele nowych destylarni w najbliższych latach.

Notka Smakowa
Oko ­ – złota
Nos ­ – 22 – ­ lotna, słodka, orzechowa, delikatnie ziemista, niezbyt złożona, ale bardzo przyjemna
Język – ­ 22 – ­ rozgrzewająca, szybko zdobywa język
Finisz -­ 23 ­- potężna w smaku, mocno rozgrzewająca, zbożowa, z trwającym, łagodnie dymnym, czekoladowym finiszem. Whisky w mocy beczki nie cieszą się jeszcze w Polsce powszechną popularnością. Wśród miłośników whisky słodowej, ale ten wypust Springbank 12 yo CS bez wątpienia wiedzie prym w portfolio podstawowych whisky z tej destylarni.
Balans ­ – 22
Total ­ 89/100

Exit mobile version