Campbeltown

  • Jak smakuje Springbank whisky? 10yo i 21yo

    Jak smakuje Springbank whisky? 10yo i 21yo
    lip 27, 19
    200-300 PLN, Campbeltown
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Springbank whisky to jedna z obowiązkowych pozycji na liście zaawansowanych whiskymaniaków. Dzisiaj kilka słów o tej destylarni oraz degustacja dwóch etykiet z jej logo – Springbank 10yo i 21yo 46% rozlanej w roku

    Przeczytaj cały wpis »
  • Springbank 14 yo Society Bottle

    Springbank 14 yo Society Bottle
    lis 11, 15
    Campbeltown, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Springbank 14 yo Society Bottle to whisky z destlarni słynącej ze swojego tradycjonalizmu i bezkompromisowego podejścia do produkcji whisky

    Przeczytaj cały wpis »
  • Springbank 12 yo Cask Strength 54,3%

    Springbank 12 yo Cask Strength 54,3%
    lis 9, 15
    300-500 PLN, Campbeltown
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Springbank 12 yo cask strength to whisky z jednej z moich ulubionych destylarni, która razem z sąsiadującym zakładem Glen Scotia stanowi osobny region produkcji whisky zlokalizowany na półwyspie Kintyre w malowniczym Campbeltown

    Przeczytaj cały wpis »
  • Hazelburn 8 yo – jak smakuje?

    Hazelburn 8 yo – jak smakuje?

    Leżakowanie whisky w beczkach po winie to trend, który z pewnością będzie zyskiwał na popularności w najbliższych latach. Sauternes to słodkie białe wino z południa Francji. Beczka po tym winie z pewnością nadaje whisky jego charakter, ale nie jestem przekonany, że 3 lata finiszowania zupełnie wystarczą. A może bardziej boli mnie tylko pięć podstawowego leżakowania? Tak czy inaczej piłem ostatnio zaledwie kilkuletniego Kilchomana, który absolutnie i totalnie wymiatał! Jak smakuje Hazelburn 8 yo? Szczegóły butelki 5yo refill bourbon cask, 3yo in sauternes cask, June 2002 – February 2011, 2180 bottles, 55,9% Nos:  22 – kremowa, bardzo delikatnie

    Przeczytaj cały wpis »
  • Glen Scotia od Hart Brothers – jak smakuje?

    Glen Scotia od Hart Brothers – jak smakuje?
    wrz 26, 13
    Campbeltown, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Glen Scotia to destylarnia, która należy obecnie do Loch Lomond. Kiedyś odwiedziłem ją przez zupełny przypadek. Wychodząc z Tesco w Campbeltown zobaczyłem nagle pagodowe dachy. Pomyślałem, że nic nie szkodzi zapukać do drzwi i zobaczyć czy nas wpuszczą … wpuścili J Mistrz destylacji był tam tak miły, że gdybym zapytał, pewnie pozwoliłby mi wskoczyć do alembika. Kupiłem też jedną z ostatnich butelek ostatniej torfowej serii whisky Glen Scotia produkowanej wyłącznie na święta! Dzisiaj spotkanie z GS pochodzącą od Hart Brothers. Pomimo, że wiążę z wizytą w tej destylarni miłe wspomnienia, nie można powiedzieć żeby GS uchodziła za whisky

    Przeczytaj cały wpis »
  • Springbank 1991 od Murray McDavid – jak smakuje?

    Springbank 1991 od Murray McDavid  – jak smakuje?
    wrz 26, 13
    Campbeltown, Single Malt
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Destylarnię Springbank darzę szczególną sympatią, a także szacunkiem za przywiązanie do tradycyjnych metod produkcji dlatego zawsze cieszę się kiedy mam okazję spotkać się z tą whisky niezależnie od tego którą etykietę noszą i czy pochodzą z wypustów destylarnianych czy niezależnych. Jak smakuje Springbank 1991 od Murray McDavid? Mission Gold Series, Bourbon, bottled at Bruichladdich, 285 bottles Nos:  22 – na początku słodycz i wanilia, które bez wątpienia pochodzą z beczki po bourbonie, a później delikatne aromaty cytrusów. Whisky wyważona, delikatna i przyjemnie złożona. Język: 22 – oleista, szybko i zdecydowanie zdobywa język zachowując jednak swoją delikatność Finisz:  22 &#

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"