Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Bladnoch 19 yo – jak smakuje single malt whisky z Lowlands?

Bladnoch 19 yo to whisky z destylarni z Lowlands, która jest najbardziej wysuniętą na południe destylarnią w Szkocji. Kiedy mowa o Lowlands zwykle wymienia się Auchentoschan i Glenkinchie. Nic dziwnego, ponieważ w roku 1993, United Distillers zamknęło destylarnię Bladnoch. Wykupił ją wtedy pewien Irlandczyk, którego intencją było zamieszkanie w posiadłości, na której znajdowała się destylarnia, a nie produkcja whisky.

Z czasem okazało się jednak, że destylarnia ta jest na tyle ważnym elementem lokalnej kultury, że w 2000 United Distillers (już wtedy Diageo) uległo i zezwoliło na dalszą produkcję whisky w Bladnoch. Zatem bottling z Signatory, który będę dzisiaj analizować pochodzi jeszcze z czasów kiedy Bladnoch była w rękach United Distillers i gdyby nie pewien zamożny Irlandczyk, byłaby to dzisiaj whisky z nieistniejącej destylarni. Spekulując można dodać, że wtedy pewnie jej cena byłaby nieprzyzwoicie wysoka co niekoniecznie przekładałoby się na jakość whisky w butelce.

Jak smakuje Bladnoch 19 yo? 

Oko: słomkowa
Nos: 21 – lotna, ale bardzo delikatna, roślinna, lekko kwiatowa, trawa, mokre drewno, delikatna słodycz. Zapach przyjemny i bardziej wytrawny niż w przypadku whisky w podobnym wieku ze Speyside.
Język: 21 – średnio oleista i słodka
Finisz: 20 – czekoladowa, ale zbyt gorzka na końcu i nieco pieprzna. Lekko zawiedziony.
Balans: 20
ABV: 43%
Total: 82

Exit mobile version