Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Glenmorangie Quinta Ruban

Zapraszam dzisiaj na spotkanie z whisky Glenmorangie Quinta Ruban. To szkocki malt leżakowany w beczkach po bourbonie i finiszowany w beczkach po portugalskim winie wzmacnianym porto.

Źródło: Glenmorangie.com

Glenmorangie – co to za destylarnia?

Glenmorangie to destylarnia z północnych Highlands, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Należy ona do prominentnego koncernu LVMH co czyni ją destylarnią korporacyjną, ale także zapewnia doskonały marketing i dystrybucję. Warto dodać, że do tego samego koncernu należy także sławna whisky z wyspy Islay – Ardbeg.

Destylarnia Glenmorangie słynie z tego, że ma najwyższe alembiki w Szkocji, które mają niemal 8m wysokości. Łatwo to zapamiętać, ponieważ są one tak wysokie jak żyrafa.
Oczywiście piszę to pół żartem pół serio, ale fakty są takie że wysoki alembik sprawia to, że whisky, która jest w nim destylowana ma łagodny profil smakowy z uwagi na wydłużony kontakt z miedzią. Przez wiele lat Glenmorangie utrzymywała się na pierwszej pozycji jako najlepiej sprzedający się malt w Szkocji.
Alembiki, alembikami, ale trzeba wyraźnie powiedzieć, żę destylarnię Glenmorangie najbardziej wsławiło wypuszczenie w połowie lat 90 XX w. portfolio whisky finiszowanych w różnych rodzajach beczek co zapoczątkowało trend finiszowania w świecie szkockich maltów.

Glenmorangie Quinta Ruban

Glenmorangie Quinta Ruban to wypust leżakowany w beczkach po porto, czyli portugalskim winie wzmacnianym. Quinta Ruban była pierwszą szerokodostępną whisky tego typu. Destylat spędza 10 lat w beczkach z białego dębu amerykańskiego, w których wcześniej leżakował bourbon. Następnie przenoszony jest do beczek po Porto Ruby na dwa lata.
Warto dodać, że producent adwokuje również picie Quinta Ruban w koktajlach.

Źródło: Glenmorangie Quinta Ruban

Glenmorangie Quinta Ruban 12 yo

Poniżej video z degustacji Glenmorangie The Original 10 yo, w którym sprawdziłem także Quinta Ruban 12yo.

</div

Glenmorangie Quinta Ruban 2nd Edition

 
Oko: bursztynowa z delikatnie opalizującym różem
Nos: 21 – słodka, cukrowa, maślana, brzoskwiniowa, lekko skórzasta, cytrusowa
Język: 21 – oleista i słodka
Smak: 19 – karmelowa, dębowa, marcepanowa, gorzka czekolada, dość pieprzna
Balans: 19
ABV: 46%
Total: 80/100
Exit mobile version