Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Glengoyne 12 yo – degustacja i recenzja popularnej whisky z Lowlands

Dzisiaj mam dla Was spotkanie z Glengoyne 12 yo. W całej mojej miłości do torfowych whisky, od czasu do czasu lubię spotkać się z jakąś whisky, która koło torfu nawet nie stała. Takie właśnie są destylaty z destylarni Glengoyne z popularną wersją Glengoyne 12 yo. Słód suszony powietrzem i miękka woda sprawiają, że whisky ta jest przystępna dla każdego.

W jakim regionie leży Glengoyne?

Samą destylarnię Glengoyne lubię za niezwykłą urokliwość, a także za zabawne położenie. Glengoyne jest przykładem na to jak umowny jest podział geograficzny regionów produkcji whisky szkockiej. Destylarnia ta jest klasyfikowana jako należąca do regionu Highlands chociaż delikatny smak whisky nawiązuje raczej charakterem do Lowlands.

Zdjęcie zrobione z Lowlands z widokiem na destylarnię w Highlands … po drugiej stroine szosy 🙂

To nie wszystko, droga, która przebiega przez teren destylarni wyznacza granicę między tymi dwoma regionami produkcji whsky: Lowlands i Highlands. Glengoyne jest zatem destylowana w Highlands, ale leżakowanie odbywa się po drugiej stronie szosy, w magazynie, który de facto leży w Lowlands. I bądź tu mądry!

Jak smakuje Glengoyne 12 yo?

Typ alkoholu: whisky słodowa
Wiek: 12
Oko:
otwierając –> przezroczysta, okrągła, wysoka, klasyczna butelka z korkiem i z logo w embossingu.
po nalaniu –> złota
Nos: skórka od pomarańczy, gruszka, rodzynki, słodka, niezbyt lotna
Język: oleista, bardzo rozgrzewająca, słodowa, gruszki, alkohol dobrze ukryty w pieprzności, która zamienia się w owocowość, aby za chwilę w niezwykle wyważony sposób przeistoczyć się w słodkawy dębowy finisz. Dobra z deserem!
ABV: 43%

Exit mobile version