Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Balblair 21 yo – jak smakuje?

Balblair to niezbyt znana destylarnia whisky położona niedaleko sławnej koleżanki Glenmorangie w szkockich Highlands. Destylarnia ta obecnie znajduje się w rękach firmy pochodzącej z Tajlandii – Pacific Spirits. Do firmy tej należą także destylarnie Balmenach, Knockdhu, Speyburn i Old Pulteney (jak widać Azja ma sporo do powiedzenia w szkockim gorzelnictwie). Dzisiaj na MilerPije 21-latka z destylarni Balblair w IB pochodzącym z bardzo popularnej serii dystrybutora Doublas & Laing – „The Old Malt Cask”.

 

Jak smakuje Balblair 21 yo?

Douglas and Laing, OMC, 1990-2012, 253 butelki

Oko: miedziana
Nos  – 22` – słodowy, przyjemny, intensywny, lekko owocowy, tytoniowy, śliwkowy
Język – 22 – oleisty i ekstraktywny
Finisz – 22 – zboże, miód, palony słód , słodkawy na końcu i cały czas bardzo pełny w smaku, lubię to!
Balans  – 21
Total:
86/100
ABV: 55,8 
%

Exit mobile version