Balblair 21 yo – jak smakuje?

Balblair to niezbyt znana destylarnia whisky położona niedaleko sławnej koleżanki Glenmorangie w szkockich Highlands. Destylarnia ta obecnie znajduje się w rękach firmy pochodzącej z Tajlandii – Pacific Spirits. Do firmy tej należą także destylarnie Balmenach, Knockdhu, Speyburn i Old Pulteney (jak widać Azja ma sporo do powiedzenia w szkockim gorzelnictwie). Dzisiaj na MilerPije 21-latka z destylarni Balblair w IB pochodzącym z bardzo popularnej serii dystrybutora Doublas & Laing – „The Old Malt Cask”.

BalBlair21yoOMC

 

Jak smakuje Balblair 21 yo?

Douglas and Laing, OMC, 1990-2012, 253 butelki

Oko: miedziana
Nos  – 22` – słodowy, przyjemny, intensywny, lekko owocowy, tytoniowy, śliwkowy
Język – 22 – oleisty i ekstraktywny
Finisz – 22 – zboże, miód, palony słód , słodkawy na końcu i cały czas bardzo pełny w smaku, lubię to!
Balans  – 21
Total:
86/100
ABV: 55,8 
%



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

2 Responses to Balblair 21 yo – jak smakuje?

  1. Bolo pisze:

    Nie żebym się czepiał (ponownie), ale chyba numeracja lekko umarła, bo Queen Margot (8YO) też ma numer 191…
    Jeszcze trochę to zrobi się zwyczaj z tego…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"