Balblair to niezbyt znana destylarnia whisky położona niedaleko sławnej koleżanki Glenmorangie w szkockich Highlands. Destylarnia ta obecnie znajduje się w rękach firmy pochodzącej z Tajlandii – Pacific Spirits. Do firmy tej należą także destylarnie Balmenach, Knockdhu, Speyburn i Old Pulteney (jak widać Azja ma sporo do powiedzenia w szkockim gorzelnictwie). Dzisiaj na MilerPije 21-latka z destylarni Balblair w IB pochodzącym z bardzo popularnej serii dystrybutora Doublas & Laing – „The Old Malt Cask”.
Jak smakuje Balblair 21 yo?
Douglas and Laing, OMC, 1990-2012, 253 butelki
Oko: miedziana
Nos – 22` – słodowy, przyjemny, intensywny, lekko owocowy, tytoniowy, śliwkowy
Język – 22 – oleisty i ekstraktywny
Finisz – 22 – zboże, miód, palony słód , słodkawy na końcu i cały czas bardzo pełny w smaku, lubię to!
Balans – 21
Total: 86/100
ABV: 55,8 %
Nie żebym się czepiał (ponownie), ale chyba numeracja lekko umarła, bo Queen Margot (8YO) też ma numer 191…
Jeszcze trochę to zrobi się zwyczaj z tego…
Thx, naprawimy! 😀