Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Hanyu Noh Series 21 yo japanese whisky

Hanyu Noh Series 21 yo to kolejna whisky na moim blogu, która pochodzi z nieistniejącej destylarni. Nie oznacza to wcale, że jest lepsza niż inne whisky z destylarni, które cały czas działają. Niemniej trzeba mieć na uwadze, że jest to whisky, której koniec jest zdefiniowany i choćby dlatego warto się nad nią pochylić.

Destylarnia Hanyu została założona przez rodzinę Akuto. Familia ta już w XVII w zajmowała się produkcją sake. Tutaj zwrócę tylko uwagę na fakt, że przy produkcji sake nie zachodzi destylacja. Sama destylarnia powstała w 1946 roku od razu po drugiej wojnie światowej, a produkcja whisky wzorowana na szkockich gorzelniach rozpoczęła się dopiero w latach 80 XX w.

Kiedy firma będąca właścicielem Hanyu zbankrutowała, Ichiro Akuto, prawnuk założyciela Hanyu, zdołał odkupić zapasy leżakującej whisky, którymi nowy właściciel nie był zainteresowany (!). Ciekawe czy teraz pluje sobie w brodę ponieważ inwestycyjny szał świata whisky doprowadził do sytuacji, w której kilkunastoletnie wypusty Hanyu osiągają ceny rzędu 500 euro za butelkę i więcej.

Akuto san otworzył w 2008 własną destylarnię – Chichibu. Cały czas wypuszcza także bottlingi z zapasów whisky Hanyu, które posiada. Słyną one z wysokiej jakości i brandowane są nazwą Ichiro’s Malt. Wszystko to oczywiście celem pozycjonowania nowej marki whisky, którą tworzy Akuto san oraz przyciągnięcia już istniejącej rzeszy fanów destylarni Hanyu. W końcu to naprawdę absolutnie ostatnie okazje żeby się jej napić. Pierwsza whisky Chichibu pojawiła się na rynku w 2011 w wersji 3 yo.

Jak smakuje Hanyu Noh Series 21 yo?

Szczegóły butelki: wiek: 21-yo; 1988-2009

Finiszowana w beczce typu butt o hiszpańskim winie wzmacnianym sherry

Rozlano 625 butelek
Oko – miedziana
Nos – 22 – w pierwszej chwili siarka ze świeżo zapalonej zapałki, a później
wyłaniają się spod niej leniwie wznoszące się gęste i intensywne zapachy
jesiennych suszonych owoców i lakiery.
Język – 23 – oleista i bardzo ekstraktywna
Finisz – 23 – spójny z zapachem, mocno pieprzny, nie torfowy tylko spalony,
intensywny, owocowy i słodki smak. Rozgrzewająca
Balans – 22
Total: 90/100 = bardzo dobra
ABV
55,6%

Exit mobile version