Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Highland Park 12 yo – single malt whisky z Orkadów

Highland Park 12 yo to flagowa whisky ze sławnej destylarni z Orkadów. Highland Park to najbardziej wysunięta na północ destylarnia whisky w Szkocji wygrywając o niecały kilometr z destylarnią Scapa. Popularnie nazywana „HaPekiem”, to whisky, która stanowi ciekawą alternatywę dla wszystkich słodkich Speysiderów, od których większość miłośników whisky zaczyna.

Co to za destylarnia?

Warto wspomnieć, że w Highland Park ma miejsce dość nietypowa sytuacja. Otóż część jęczmienia używanego w produkcji cały czas słodowana na terenie destylarni co jest w tej chwili rzadkością – robi to już tyko kilka destylarni w Szkocji. Do produkcji używa się także lokalnie wydobywanego torfu wymieszanego z wrzosem. Finalne zatorfienie whisky sięga 20 ppm (o skali ppm i fenolach w whisky na pewno niedługo napiszę). Z uwagi na tradycyjny sposób produkcji oraz bardzo wysoką jakość trunku, Highland Park zalicza się do powszechnie cenionych whisky. Ma ona także prominentnych fanów ponieważ szczególnie mocno upodobał ją sobie jeden z najsławniejszych miłośników whisky i piwa, nieżyjący już Michael Jackson.

Jak smakuje Highland Park 12?

Highland Park 12 to flagowa butelka z jednej z dwóch destylarni whisky na wyspie Mainland w archipelagu Orkadów. Jeśli lubicie „łączyć kropki”, być może zainteresuje Was fakt, że Olga i ja odwiedziliśmy kiedyś Orkady o czym poczytać możecie w artykule na temat wyjazdu do Kirkwall.

Typ alkoholu: whisky słodowa
Wiek: 12
Oko:
otwierając –> przezroczysta, spłaszczona butelka z szeroką szyjką i masywnym korkiem
po nalaniu –> jasnobursztynowa
Nos: słodowa, średnio dymna (na Orkadach słowo dymna znaczy coś innego niż na Islay). Lekko winna, cynamon, orzechy, średnio lotna, sycący zapach, bardzo przyjemny. Zapach mocno zmienia się z czasem więc warto dać mu chwilę przed wypiciem.
Język: oleista, bardzo słodowa, orzechowa i dymna. Rozgrzewająca whisky, w której alkohol jest niewiarygodnie dobrze ukryty. Długi orzechowo-dymny finisz plasuje Highland Park bardzo wysoko na mojej liście maltów w tej kategorii wiekowej.
ABV: 40%

Exit mobile version