Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Destylarnia Cooley produkuje wiele znanych marek whiskey irlandzkiej!

Destylarnia Cooley leżąca w północnej części Irlandii powstała w roku 1987 kiedy to John Teeling kupił gorzelnię produkującą spirytus ziemniaczany i zamienił ją w destylarnię whisky. Na 2012 roku destylarnię Cooley kupił amerykański koncern Beam Inc.
Sprzedaż ta oznacza, że w tej chwili żadna z dużych irlandzkich destylarni nie ma irlandzkiego właściciela. O tempora, o mores!

Destylarnia Cooley wykorzystuje do produkcji whisky zarówno kolumny jak i alembiki.

Co0ley nie jest tradycyjną irlandzką destylarnią ponieważ większość produktów destylowana jest dwukrotnie co nie jest zgodne z irlandzką tradycją (ale z prawem tak!). Mimo to destylarnia ta jest bardzo ważna dla irlandzkiej sceny produkcji whiskey ponieważ jest jedynym zakładem produkującym w Irlandii whiskey torfową i whiskey single grain.

Destylarnia Cooley jest też właścicielem destylarni Kilbeggan, która stoi w kolejce do tytułu najstarszej destylarni świata. Warto też dodać, że whisky o nazwie Kilbeggan powstaje w destylarni Cooley. Więcej na ten temat przy wpisie o Kilbeggan.

Portfolio

Cooley produkuje kilka rodzajów whiskey, którym udało się osiągnąć dość dużą popularność, a także zdobyć wiele nagród w międzynarodowych konkursach. Są to:

Greenore

Single grain whiskey, która powstaje z kukurydzy i jest destylowana kolumnowo. Na rynku dostępnych jest stosunkowo niewiele whiskey typu single grain. Wynika to z faktu, że zwykle używane są one do produkcji blendów. Greenore powstaje w Cooley, ale leżakuje w starych piwnicach Kilbeggan. Dostępne są dwie wersje 8 yo i 18 yo.

Kilbeggan

Popularny irlandzki blend produkowany w dwóch wersjach: Kilbeggan i Kilbeggan 18 yo. Whiskey ta produkowana jest w destylarni Cooley, która jest właścicielem Kilbaggan. Destylarnia Kilbaggan została niedawno ponownie uruchomiona i jest otwarta dla zwiedzających. Znajduje się w niej najstarszy na świecie działający alembik. Po ponad 50 latach przerwy w destylowaniu, pierwszą whisky, która powstała w Kilbeggan jest Kilbeggan Distillery Reserve Malt.

Connemara

Connemara to jedyna torfowa whiskey z Iraldnii. Jej istnienie potwierdza fakt, że świat whisk(e)y ulega olbrzymiemu przetasowaniu i trendy w produkcji nie są już tak ściśle jak kiedyś powiązane z regionami, w których whiskey powstaje. Nie piłem jeszcze tej whiskey (co zmieni się za kilka dni) więc nie mam opinii. Niektórzy mówią, że to irlandzki odpowiednik szkockiej whisky Lagavulin. Mocne słowa. Zobaczymy jak będzie moja opinia. Connemara dostępna jest na rynku w 4 wersjach: Connemara Cask Strength, Connemara 12 yo, Connemara Single Cask, Connemara Turf Mór

The Tyrconnell

Bardzo popularny irladzki Single Malt, który stoi na każdym lotnisku. Dzisiaj nie jestem już pewien, ale wydaje mi się, że była to pierwsza whisky słodowa jaką kiedykolwiek piłem 🙂 Nazwa Tyrconnell to imię konia, który należał do rodziny Watt, w rękach której znajdowała się destylarnia. Koń wystartował w wyścigach, które wygrał, pomimo że zdecydowanie (100-1) nie był faworytem. Ten niewiarygodny sukces zainspirował rodzinę Watt do zmiany nazwy swojej whiskey. Wiele lat później markę wykupiła destylarnia Cooley. Jako niezależna destylarnia, Cooley mogła pozwolić sobie na nieco swobodniejsze traktowanie swoich produktów (tak jak Bruichladdich w Szkocji, którą w końcu także sprzedano koncernowi 🙁 ) i na rynku pojawiło się kilka wypustów Tyrconnell w różnych finiszach. Zobaczymy co będzie dalej.

That’s all folks! W następnym artykule przyjrzymy się z bliska destylarni Kilbeggan.

 

 

 

Exit mobile version