Site icon milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky

Calvados Roger Groult 3yo, 12yo i Venerable

Dzisiaj Calvados Roger Groult! Jak widzicie, zagłębiam się ostatnio we francuskie alkohole. Powiem zupełnie szczerze, że wcale nie narzekam i co chwilę znajduję coś naprawdę ciekawego. Dzisiaj przedstawię Wam alkohol niezwykle rzadki i praktycznie nieznany w Polsce – calvados. Odkryłem bardzo urokliwą destylarnię tego trunku i chcę Wam o niej opowiedzieć. Zapraszam na spotkanie z calvadosem Roger Groult. 

Ciekawostki związane z produkcją

Calvados to produkowany w Normandii destylat, który można by określić mianem brandy z jabłek lub destylatem cydru. We Francji calvados jest częścią bogatej historii produkcji alkoholu w tym kraju i jest popularnym alkoholem serwowanym jako aperitif lub digestif zależnie od profilu smakowego. Roger Groult jest jednym z najbardziej tradycyjnych i nagradzanych marek calvadosu we Francji. Destylarnia jest w rękach rodziny Groult już od pięciu pokoleń i podobnie jak w przypadku prezentowanego przeze mnie ostatnio koniaku Jean Fillioux, prowadzenie jej jest misją rodziny, a nie tylko pomysłem na biznes.

Destylarnia Calvados Groult posiada 23 hektary sadów, w których hodowane jest aż 30 odmian jabłek nadających się do produkcji cydru i calvadosu. Jedną z ciekawszych rzeczy dotyczących produkcji calvadosu Roger Groult jest fakt, że destylarnia ta cały czas wykorzystuje bardzo tradycyjne, wręcz staroszkolne, metody produkcji. Podwójna destylacja w destylarni calvados Roger Groult odbywa się w dwóch miedzianych alembikach, które wciąż są podgrzewane otwartym ogniem.

Przefermentowany moszcz z jabłek fermentuje aż rok! Oznacza to, że drożdże prowadzą fermentację bardzo długo i mają dużo czasu na to, aby wykształcić bazę związków chemicznych, które później w beczce podczas leżakowania będą mogły ewoluować w niezwykłe aromaty smakowe.

Calvados leżakuje w bardzo starych beczkach, z których większość ma ponad 100 lat. Wszystko po to, aby skupić się na smaku owocu, czyli jabłka. Beczki nigdy nie są do końca opróżniane po to, aby utrzymać ciągłość charakteru alkoholu.

Pięć pokoleń gorzelników…

W 1860 r., jeden z członków rodziny Groult, Pierre (1830-1918) postanowił poddać destylacji cydr, który produkował. Dzięki wytrwałości w pracy jego Calvados szybko zaczął cieszyć się doskonałą reputacją wśród koneserów i pierwszy złoty medal na konkursie alkoholi zdobył już w 1893 roku. Następnie produkcję Calvadosu Groult przejął syn Pierra, Leon Groult (1874-1923), któremu udało się znacznie rozwinąć produkcję oraz sprzedaż calvadosu w regionie. Później syn Leona, Roger Groult (1905-1988), który stał się we Francji bardzo prominentną personą i za jego czasów Calvados Roger Groult zyskał dużą sławę na poziomie krajowym. Następnie jego syn Jean-Pierre (1946-2008) stał się pionierem w eksporcie calvadosu na cały świat. Dziś destylarnią calvadosu Roger Groult zarządza Jean-Roger Groult, który reprezentuje piąte pokolenie twórców calvadosu w tej samej rodzinie. Calvados Roger Groult sprzedawany jest aktualnie w 30 różnych krajach i znajduje się w kartach win i alkoholi najbardziej luksusowych restauracji.

NOTKI SMAKOWE

Calvados Groult 3yo

Oko – złoty

Nos – 21 – lotny, słodki, wyraźnie jabłkowy, jeden z aromatów najbliższy źródłu cukru z jakiego powstał alkohol. Calvados pachnie jabłkami 🙂

Język – 20 – oleisty, rozgrzewający, lekko wytrawny

Finisz – 20 – lotny, lekki, pieprzny, jabłkowy, czekoladowy

Balans – 20

Total – 81/100

Zdobyte nagrody


Calvados Groult 12yo

Oko – złoty

Nos – 22 – łagodny, słodki, jabłkowy, ale na dużo więcej sposobów niż 3 yo. Jabłka jawią się tutaj jako owoce pieczone, klimaty szarlotkowe i cynamonowe. Jest dobrze!

Język – 22 – oleisty i słodki

Finisz – 21 – intensywny, słodki, owocowy, czekoladowy i trwający

Balans – 22

Total – 87/100

Zdobyte nagrody:

 

Calvados Roger Groult Vénérable

Calvados leżakowany przez przynajmniej 18 lat w dębowych beczkach z dębu francuskiego.

Oko – miedziany

Nos – 23 – stonowany, bardziej wytrawny niż 12yo i 3 yo, oczywiście jabłkowy, waniliowy, kremowy, z bardziej stonowanymi ciemniejszymi i głębszymi nutami skórzastości.

Język – 23 – oleisty i słodki

Finisz – 22 – słodki, rozgrzewający, jabłkowy, skórzasty, trwający, dębowy, wytrawny na końcu.

Balans – 22

Total – 90/100

Zdobyte nagrody:

I to nie wszystko …

Po zapoznaniu się z calvadosem Roger Groult byłem pod dużym wrażeniem. Postanowiłem skontaktować się z destylarnią i sprawdzić czy istenieje taka możliwość, aby RG pojawił się w Polsce. Po naszym spotkaniu na Vinexpo w Bordeaux okazało się to możliwe i Roger Groult pojawił się w Miler Spirits było zabawnie 🙂

 

 

 

Exit mobile version