Z czym pić whisky Laphroaig? Smak whisky torfowej jest chyba jednym z najbardziej polaryzujących na świecie. Biorąc pod uwagę fakt, że Laphroaig to jedna z najbardziej torfowych whisky, nic dziwnego, że jedna z jej reklam stawiała na szczerość mówiąc po prostu „Love it or hate it”. Torfowy smak tej whisky jest tak silny, że podobno (a dokładniej to według informacji w muzeum tej whisky w destylarni na Islay) podczas prohibicji w USA można było sprzedawać ją jako lekarstwo…przecież tego nie da się normalnie pić! No cóż, chyba jednak się da, bo o ile single malt whisky ma wielu fanów, to Laphroaig ma swoich… nazwijmy tę grupę „oddanymi followersami” 😀
Z czym pić whisky Laphroaig?
W kwestii whisky dymnych, styl „na Szwajcarię” czyli bycie po środku, jest chyba niemożliwy. Osobiście osobiście należę do osób uwielbiających właśnie ten styl whisky i w moich domowych zasobach pewien odcinek jednej z półek jest właśnie im poświęcony. Tylko z czym ją pić? Każdy kto degustował już jakieś whisky dymne wie doskonale, że potęga smaku tej whisky może z łatwością przyćmić smak potrawy, z którą chcemy ją połączyć. Wielokrotnie sprawdziłem, że dania takie jak smażona kiełbasa lub inne mięso z patelni nie są w stanie przebić się przez smak silnego torfiaka. Potrzebne jest coś ze smakiem wyrazistym!
Dawaj węgorza!
Jest wiele rzeczy, które mogą być odpowiedzią na pytanie z czym pić whisky Laphroaig? Tym razem pokusiłem się jednak o eksperyment raczej ekstremalny…wszystko dlatego, że wpadł mi w ręce węgorz. Niestety sam go nie złowiłem. W sumie to chciałbym go złowić bo w wędkarstwie jest coś pierwotnego i eleganckiego. Mowa oczywiście o wędkarstwie muchowym, które chyba średnio współpracuje z węgorzami 😀 Zostawmy to…



Brzmi bardzo zachęcająco, będę musiał spróbować 🙂
Jednym z zestawów których smak zapadł mi mocno w pamięci było dolce con dolce: Tokaj 5P i słodkie ciasto truskawkowe.
To jest zdecydowanie druga strona skali 😛
dym, dymne, torfowe,… jedzenie ok. Mi bardzo pasuje połączenie whisky z cygarem. Oczywiście najlepiej kubańskim
Pewnie, że tak! To mit, że cygara pasują tylko do koniaku i brandy. Whisky też jest z nimi świetna. Chociaż ciężko jest powiedzieć, że whisky jest lepsza z cygarami niż z jedzeniem – dwie różne układanki.
[…] Bardzo dymne whisky należy łączyć z potrawami o równie wyrazistym smaku. (Przykład tutaj). Kiełbasa w jajecznicy bez wątpienia ma wyrazisty smak i jest nieco dymna, jednak w zestawieniu […]