Jak podawać Campari?

Z czym pić Campari, aby smakowało najlepiej?

Sławny bitter: z czym pić Campari?

  • z wodą gazowaną

Wielkim sukcesem marki okazała się także wprowadzona w 1932 roku Campari Soda sprzedawana w charakterystycznej stożkowej butelce. Był to pierwszy napój RTD w historii świata alkoholi. Co ciekawe, butelka, w której sprzedawany jest ten napój zaprojektowana została w 1932 roku przez samego Fortunato Depero.

  • z sokiem pomarańczowym
  • z prosecco jako Spritz

Campari vs Aperol

Co ciekawe, siostrzaną marką Campari, jest przejęty przez grupę Campari w 2003 roku Aperol.

“Jeden jest intensywnie czerwony, a drugi intensywnie pomarańczowy, co zwiększa nasz apetyt przed posiłkiem. Moment po posiłku jest raczej momentem wyciszenia i relaksu, dlatego nic dziwnego, że napoje typu digestiv mają podobny, ciemny kolor.”

“Campari i aperitify to generalnie kategoria, gdzie nie skupiamy się na innowacyjności. Nie opracowujemy poszerzeń ekspresji, ani strategii smakowych – na szczęście.”

Zamiast eksperymentować z nowymi, niekończącymi się smakami, tak jak w kategorii wódki, Neri z przyjemnością koncentruje się na kokajlach. „Jeśli pomyślmy o koktajlu Negroni, to dodaje on powabu i bogactwa podstawowej marce”, mówi. Innymi słowy, pełni tę samą funkcję co przedłużenie danej linii alkoholi. Liczy się tutaj tylko utrzymanie tego koktajlu w modzie i nacisk na to, aby „nie było Negroni bez Campari”. To przesłanie, które pojawiło się podczas Tygodnia Negroni w czerwcu zeszłego roku, w którym brało udział 10 tysięcy barów i odbywa się już siódmy rok.

Globalnie, sprzedaż Campari wynosi około 3,5 miliona skrzynek. Może jednak wzrastać wykładniczo, jeśli pomyślimy o sukcesie Aperolu, który rozkwitł dzięki popularności Prosecco. Dajmy temu świeżemu rynkowi czas na to, by dojrzał, a pewnego dnia błyszczący pomarańczowy Aperol Spiritz, może zmienić kolor na głęboką, neonową czerwień.

Z czym pić Campari? Klasyczne koktajle z Campari – Mi-To, Negroni i Americano

Najbardziej klasycznym koktajlem z Campari jest „Milano-Torino” (w skrócie Mi-To), który powstaje przez połączenie Campari z Martini.

Dla żołnierzy amerykańskich koktajl ten okazał się jednak zbyt intensywny w smaku, więc chętnie dodawali do niego wodę gazowaną. Połączenie to nazwano „Americano”.

W 1919 roku we Florencji, hrabia Camillo Negroni poczuł znudzenie koktajlem Americano i poprosił, aby zamienić w nim wodę sodową na gin. Koncepcja ta okazała się genialna, a Negroni zalicza się dziś do najbardziej klasycznych koktajli w historii.



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"