Jest jedno pytanie, które nurtuje wielu fanów sławnej Whiskey amerykańskiej ze stanu Tennessee – z czego jest Jack Daniel’s? I mogłoby to wydawać się banalne, bo oczywiście prawie wszyscy wiedzą o tym, że Jack Daniel’s jest z kukurydzy… Z tym, że to nie jest cała prawda. Zapraszam na kolejny wpis!
Co wyróżnia Tennessee Whiskey?
Tennessee Whiskey spełnia wszystkie warunki aby być rasowy bourbonem. Z tym, że producenci tej kategorii z Jackiem Danielsem na czele wcale rasowym bourbonem być nie chcą. Od 2013 wymagalnym prawnie etapem produkcji Tennessee Whiskey jest tzw. charcoal mellowing, czyli filtracja przez węgiel drzewny. Marka Jack Daniel’s wraz z innymi producentami twierdzą, że filtracja ta sprawia, że Tennessee Whiskey smakuje zupełnie inaczej niż bourbon.
Swoją drogą to temat różnic pomiędzy bourbonem a Tennessee Whiskey jest całkiem ciekawy i ostatecznie wyjaśnia czym różni się np. Jim Beam albo Wild Turkey od Jacka Daniel’sa i Georga Dickle. Dajcie znać w komentarzach czy interesowałby Was osobny odicnek na ten temat! Dzisiaj dyskutujemy jednak o tym z czego jest Jack Daniel’s…
Kilka słów o marce Jack Daniel’s
Jack Daniel’s jest najpopularniejszą whiskey amerykańską świata. Jego logo jest tak znane, ze ustępuje chyba tylko Coca-Coli. Nawet jeśli trochę przesadziłem, to jako miłośnicy whisky z pewnością je kojarzycie. Destylarnię whiskey Jack Daniel’s założył Jasper Newton Daniel. Jak widać, gość wcale nie miał na imię Jack. Podobno jego prawdziwe imię – Jasper – niezbyt przypadło mu do gustu i zdecydowanie wolał uproszczoną wersję. Reszta jest już legendą.
Lynchburg, w którym mieści się destylarnia Jack Daniel’s jest niewielkim miasteczkiem. Mimo to, destylarnia jest jedną z największych atrakcji w regionie i wizyta w niej ma wymiar turystyczny i masowy. Co roku przyjeżdża tutaj 200.000 osób, czyli 4x tyle co na szkocką wyspę Islay, na której znajduje się aż 9 destylarni. A tak swoją droga, to chciałbym przypomnieć Wam, że już niedługo cały sezon poświęcony Szkocji, w którym odwiedzam z kamerą między innymi wyspę Islay!
Z czego jest Jack Daniel’s Tennessee Whiskey?
Wśród miłośników whisk(e)y amerykańskich panuje powszechne przekonanie o tym, że w USA whisky robi się z kukurydzy. Choć sama kukurydza nie jest wystarczająca, nikt nie zastanawia się z czego jest Jack Daniel’s tak naprawdę. Potrzebne są także inne zboża, z których każde nadaje destylatowi pewnych charakterystyk. Zastanówmy się teraz, jakie są cechy jakościowe whisk(e)y amerykańskiej, za które odpowiadają różne zboża.
Skład ziaren wchodzących w skład zacieru na daną whisky nazywa się „mashbill”. W stanach zdecydowanie najczęściej są to kukurydza, jęczmień i żyto. Przyjrzyjmy się temu jaka jest funkcja każdego z tych zbóż.
Kukurydza
Duży udział kukurydzy jest charakterystyczny dla wszystkich whiskey amerykańskich. Prawo wymaga żeby było to przynajmniej 51%, ALE większość marek, jak i Jack Daniel’s, zbliża się do 80%. Wysokokaloryczna kukurydza przede wszystkim daje zacierowi duży ładunek skrobi, czyli cukru, z którego powstaje alkohol.
Jęczmień
… a konkretnie to słód jęczmienny. Taki sam jak w whisky słodowej. To skiełkowane ziarno, które ma dużą siłę diastatyczną, czyli po naszemu ma dużo enzymów nazywanych amylazami, które rozkładają skrobię do cukrów prostych.
O co tu chodzi?
Skrobia to cukier złożony. Niestety. Nie będzie z niej alkoholu jeśli nie zamieni się w cukier prosty. Na szczeście słód jęczmienny ma mnóstwo enzymów żeby to zrobić. Te enzymy zamienią skrobię z kukurydzy w cukry proste, z których drożdże wyprodukują alkohol. Widać teraz jak na dłoni, że kukurydza z whiskey amerykańskich potrzebuje również kojarzonego zwykle ze szkockimi single maltami jęczmienia…
Ta wiedza to juz o kilka leveli wyżej niż whisky z colą… Niemniej, bo nie mówi się niemniej jednak, whisky z colą bardzo lubię i nagrałem nawet video o tym dlaczego można pić whisky w ten sposób. video to ma szanse na pół bańki wyświetleń więc jeśli chcesz pomóc to daj suba i znajdź je na moim kanale 😀
Żyto
Żyto słynie z tego, że daje spirytusowi pieprzny i pikantny smak. W przypadku whisk(e)y amerykańskiej pieprzny smak żyta równoważy słodycz kukurydzy spinając wszystko wyważoną klamrą. Co ciekawe, mieszkańcy Ameryki Północnej lubują się w smakach pikantnych do tego stopnia, że znane i cenione są tam także pikantniejsze whisky żytnie, w których żyto zastępuje słodką kukurydzę. Przykładem takiej whiskey jest np. Jack Daniel’s Rye, a także wiele innych popularnych whiskey tego typu jak np. Bulleit rye whiskey, w skład której wchodzi aż 95% żyta i 5% słodu jęczmiennego. Według mnie Polacy wolą smaki słodkie dlatego robię wódkę Miler Spirits z ziemniaków, które dają słodki i kremowy spirytus. No dobra, ale żeby żyto nie było takie straszne trzeba dodać, że oprócz pieprzności niesie ono ze sobą także aromaty cynamonowe i lekko mentolowe.
Czy składy whisk(e)y są jawne?
W porządku, wiemy już co robi, które zboże, ale w jakich proporcjach je mieszać? Miłośnicy whisk(E)y amerykańskich wymieniają historie o tym, że destylarnie strzegą sekretu swoich przepisów. Czasami to prawda, ale w przypadku sławnej na całym świecie whisky Jack Daniel’s mashbill jest znany jej miłośnikom. Zgodnie z prawem, dla bourbona i Tennessee whiskey mashbill musi składać się w przynajmniej 51% z kukurydzy. Pozostałe składniki to żyto lub bardzo rzadko pszenica i zawsze jęczmień w postaci słodu. Zatem w skład Jack Daniel’s Tennessee Whiskey wchodzi:
80% kukurydzy
12% jęczmienia
8% żyta
I o to cała tajemnica! Wiecie już z czego jest Jack Daniel’s i jak widzicie whiskey ta wcale nie jest produkowana „po prostu z kukurydzy”. Mam też nadzieje, że zapamiętacie w jakim celu używane są różne zboża co być może pozwoli Wam zgasić zapędy eksperckie nie jednego, a wielu szwagrów na następnym weselu czy imieninach. Jeśli tak będzie, koniecznie napiszcie mi o tym w komentarzach!
Podsumowanie
Mam nadzieję, że teraz nie tylko wiecie z czego jest Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, ale także rozumiecie jakie jest znacznie każdego ze zbóż wchodzących w jego skład. Pamiętajcie, że na MilerPije znajdziecie więcej materiałów poświęconych marce Jack Daniel’s i innych marek. Jeśli macie ochotę nie zajrzyjcie tutaj:
Wszystko o marce Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
Jak Daniel’s Single Barrel 10 lat temu i teraz
Wciągająca historia logo Johnnie Walker
… lub do wielu innych artykułów na moim blogu 😉
Robię wódkę..Ty ją chłopie conajwyżej sprzedajesz..
To dużo trudniejsze! 🙂
Jack Daniel’s smakuje swietnie bez żadnych dodatków 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pozdrowienia!
Panie Tomaszu czy w świetle prawa Jack Daniels jest burbonem czy amerykańską whiskey ?
Jest robiony na terytorium USA
Zawiara co najmniej 51% kukurydzy.
Starzony w nowych, wypalanych od środka beczkach z dębu.
Jak nic podchodzi pod Burbon 🙂
Czy to nie sam producent w celach marketingowych określa Jacka jako Tennessee whiskey ?
Na różnych forach, są różne opinie, w większości mówiące, że jest to oddzielna kategoria. Jestem ciekawy Pana zdania.
Pozdrawiam
Maciek
Zgadza się, że spełnia wszystkie kryteria bycia bourbonem!