Whisky Teacher’s Highland Cream – jak smakuje ten popularny blend?

Whisky Teacher’s to blended Scotch whisky słynna w świecie szkockich trunków z uwagi na wysoką zawartość whisky słodowej, która podobno sięga aż 45% co jest bardzo wysoką wartością w świecie whisky mieszanych.

Butelka z dzisiejszej degustacji to wersja wypuszczona na rynek w 2016 roku. Napisałem też inny artykuł o whisky Teacher’s, który opublikowałem jeszcze w odniesieniu do starej wersji tutaj.

whisky teacher's highland cream

Źródło: TeachersWhisky.com

Sercem blendu Teacher’s Highland Cream Whisky jest whisky z destylarni Ardmore, którą całkiem niedawno omawiałem i opisywałem. To dymna whisky słodowa, która wbrew swojemu profilowi smakowemu pochodzi ze Speyside. Oprócz niej, w skład Whisky Teacher’s wchodzi jeszcze 30 innych whisky słodowych, których pochodzenie nie jest znane. Najważniejsze rynki dla marki Teacher’s to obecnie Indie i Brazylia. Według swojego producenta, blend ten skierowany jest do osób początkujących, które zaczęły już swoją przygodę z whisky i chciałyby po raze pierwszy spróbować jakiegoś produktu premium.

Notes degustacyjny whisky

Degustacja

Jeśli nie chcecie przegapić kolejnych odcinków, koniecznie subskrybujcie mój kanał na YouTube. Możecie to zrobić, klikając w poniższy przycisk:

 

 

Historia Whisky Teacher’s Highland Cream

William Teacher pracował w sklepie spożywczym w Glasgow. Po pewnym czasie, a dokładniej w 1834 roku, ożenił się z córką właściciela sklepu i zaczął sprzedawać w nim whisky. W 1856 roku Teacher otrzymał koncesję na podawanie alkoholu i otworzył swój pierwszy bar, który prosperował dobrze i po kilku latach William Teacher miał takich barów już 18 będąc największym posiadaczem koncesji na obrót alkoholem w Glasgow. W tym czasie, do interesu dołączyli już synowie Teachera – William Jr i Adam, którzy pomogli ojcu rozwinąć biznes i zająć się także sprzedażą hurtową. Rodzina Teacherów miała kilka produktów, ale najpopularniejszym z nich okazał się zarejestrowany w 1884 roku Highland Cream.

Stare butelki whisky teacher's

Źródło TeachersWhisky.com

W końcówce 90 wieku Adam Teacher doprowadził do znacznej ekspansji eksportowej whisky. Statki żeglujące przez oceany potrzebowały balastu, na który doskonale nadawała się whisky w beczkach. Statki zabierały zatem whisky Teacher’s Highland Cream Whisky do Australii i wracały z pustymi beczkami pod pokładem. Whisky ta stawała się tak popularna, że w 1898 otworzono wspomnianą wyżej destylarnię Ardmore, która miała zapewnić stałą dostępność whisky słodowej. 1960 kupiono destylarnię Glendronach, a w latach 90 wybudowano znacznej wielkości zakład do kupażowania.

Ogromne wzrosty sprzedaży

Rok 1972 był bardo istotny dla marki Teacher’s ponieważ sprzedaż po raz pierwszy przekroczyła wtedy milion skrzynek butelek. Takie wyniki nie mogły zostać zignorowane przez rynek. W 1976 roku firma rodziny Teacher została przejęta przez Allied Breweries.  W tej chwili Whisky Teacher’s to trzeci najpopularniejszy blend w Wielkiej Brytanii, który obecny jest także na 150 innych rynkach. W 2005 roku firma Allied sprzedała swoje destylarnie oddając Glendronacha firmie Pernod Ricard (obecnie Brown Forman), a markę Teacher’s wraz ze związaną z nią destylarnią Ardmore firmie Fortune Brands, do której należy Beam Suntory, która w ramach tego samego interesu kupiła także destylarnię Laphroaig.

Różne wersje whisky

Warto dodać, że oprócz podstawowej wersji Teacher’s Highland Cream Whisky dostępne są także Teacher’s Origin, która zawiera aż 65% whisky słodowej, a także Teacher’s 50 – wersja wypuszczona po raz pierwszy w 1997 roku w Indiach, która składa się z 50 różnych maltów w proporcjach 50:50-malt-grain.

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"