Tullibardine Moscatel Wood Finish – jak smakuje?

Tullibardine Moscatel Wood Finish to whisky ze stosunkowo młodej destylarni (założono ją w 1949 roku), która nie zapisała się na kartach historii whisky szkockiej niczym wybitnym. Mimo to, ostatnimi czasy miałem okazję obcować z kilkoma wypustami bez deklaracji wieku, które nie wzbudziły we mnie większych emocji. Postanowiłem sprawdzić czy tak samo będzie jeśli pod lupę wezmę whisky nieco starszą.

O destylarni Tullibardine

Tullibardine Moscatel

Destylarnię Tullibardine zamknięto w roku 1995. Ponowne otwarcie destylarni miało miejsce w roku 2003. Łatwo wywnioskować, że whisky, którą dzisiaj degustuje destylowano jeszcze przed zamknięciem destylarni. Dodam jeszcze, że whisky ta jest zupełnie spójna z obecnymi tendencjami destylarni Tullibardine do wypustów finiszowanych.

Jak smakuje Tullibardine Moscatel Wood Finish?

Moscatel to wino produkowane z winogron odmiany Muscat. To wino deserowe więc można by spodziewać się finiszu bardzo słodkiego, ale czy tak właśnie będzie zobaczymy ….
Oko – złota

Nos – 20 – niezbyt lotny, delikatny, roślinny, cytrusowy, później lekko imbirowy, słodki, waniliowy i karmelowy. Niestety mimo tak wielu przymiotników, niezbyt imponujący.

Język – 20 – oleista i delikatna

Finisz – 20 – słodka, delikatnie pieprzna, bardzo równy smak z przyjemnym czekoladowym finiszem. Z bardzo delikatnym gronowmy posmakiem, który zapewne pochodzi z beczki po winie moscatel, ale nie zapadnie mi w pamięć jako smak bardzo charakterystyczny.

Balans – 20

Total – 80/100



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

2 Responses to Tullibardine Moscatel Wood Finish – jak smakuje?

  1. Piotr pisze:

    Panie Tomaszu kiedy będą dostępne kieliszki paisley????
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"