Port Ellen 24 yo z beczki po sherry od Dewar Rattray – jak smakuje?

Port Ellen 24 yo od niezależnego bottlera i to jeszcze z beczki po sherry! Dzisiejszy wpis to niezła gratka. Nie ma chyba whisky bardziej owianej legendami niż Port Ellen. 

Port Ellen 24 yo

Otóż wyjątkowość tej whisky polega na tym, że destylarnia ta została zamknięta w 1983 roku. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że dopiero kilkanaście lat później okazało się, że whisky w niej produkowana była wybitna. Oczywiście wtedy nie było jej już na rynku dużo co spowodowało, że stała się ona Świętym Graalem świata whisky. Nie oznacza to oczywiście, że każda butelka z napisem Port Ellen na etykiecie jest warta grzechu (lub swojej ceny…) Bez wątpienia jednak zdarzają się edycje takie jak ta dzisiaj opisywana, w których Port Ellen wznosi się na wyżyny tego co może zaprezentować Islay.

Jak smakuje Port Ellen 24 yo?

Oko: bursztynowa

Nos: ­ 23 – ­ lotna i oczywiście dymna, ale także przyjemna, słodka, kwiatowa, delikatnie dymna, skórzasta. Na koniec pojawia się oceaniczność i mokre kamienie. Bardzo złożona i przejemna w aromacie. Trudna do zdobycia klasyka Islay po sherry <3

Język: 23 ­ – pełna w smaku i pieprzna

Finisz: 24 ­  – potężny smak, czekoladowy, wiśniowy, ziemisty, umiarkowanie dymny i pieprzny (co wynika z mocy). Finisz trwający, rozgrzewający i na końcu słodkawy. Dymnośc jest tutaj łagodna, nie ma w niej potężnego torfowego uderzenia, które zasłania wszystkie inne aspekty smaku i jest tak charakterystyczne dla dzisiejszych whisky torfowych.

Balans: ­ 23

Total: 93/100

ABV: 58,2%

Jeśli interesuje Was Port Ellen na moim blogu znajdziecie o wiele więcej na temat tej whisky. Najlepiej zacząć od wpisu, w którym jako jednemu z nielicznych, udało mi się odwiedzić destylarnię (słodownię). Zapraszam Was na odwiedziny w Port Ellen.



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"